3x tosti zonder kaas

Recept vegan tosti zonder kaas met tapenade

Voor deze blogpost heb ik serieus nagedacht over de precieze betekenis van ‘tosti’. Is een tosti ‘iets met kaas erop’? Of is het simpelweg ‘brood met beleg dat in een tosti-apparaat heeft gezeten’? Ik houd het maar op het laatste, want dat komt beter uit. Hoe dan ook, tosti’s doen me altijd denken aan woensdagmiddagen op de basisschool: de ene week maakte mijn moeder wentelteefjes, de andere week tosti’s. Op de basisschool zat daar nog gewoon ham en kaas op, en een enkele keer ook ananas of zo. Pas op de middelbare school, toen mijn moeder allang mijn tosti’s niet meer maakte, verdween de ham. Op een gegeven moment ging het tosti-ijzer zelfs stuk, waar niemand eigenlijk aandacht aan besteedde, tot er een paar maanden geleden ineens een nieuwe stond. Sindsdien experimenteer ik af en toe met tosti zonder kaas, en dit zijn tot nu toe mijn favorieten! Alle drie hebben ze toch een beetje een kaasstructuur, wat erg welkom is.

Italiaanse tosti (zie de bovenste foto) (mijn persoonlijke favoriet)
– Tomatentapenade (de meeste zijn vegan, maar let even op of er ansjovis in zit)
– Olijven (zwarte of groene of allebei), in ringetjes
– Jalapeñopepertjes, in kleine stukjes
– Italiaanse kruiden
– Eventueel kappertjes
– Eventueel rucola

Recepten tosti zonder kaas 2

Avocadotosti *
– Een halve avocado, in schijfjes en enigszins geprakt
– Een kwart appel, in schijfjes
– Een beetje citroensap
– Wat verse munt

* Eerlijk is eerlijk, de eerste keer vond ik deze een beetje gek; je moet er dus even aan wennen, maar dan is ie wel lekker!

Recepten tosti zonder kaas 3

Pindakaastosti (deze combinatie is zo obvious dat ik het bijna niet als ‘recept’ durf te delen, maar ik doe het toch maar, voor de paar mensen die er nooit aan hebben gedacht om pindakaas op een tosti te smeren)
– Pindakaas
– Een halve banaan, in schijfjes
– Een beetje agavesiroop
– Kaneel (lekker veel, want dat maakt het echt af!
– Eventueel in stukjes gehakte noten

Wat is jouw favoriete tosticombinatie? (inspiratie is altijd welkom!)

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

13 thoughts on “3x tosti zonder kaas

  1. O wauw, die eerste lijkt me echt heerlijk! Ik hou van tosti’s, maar de kaas is mij meestal gewoon te zwaar… dan is dit ook een mooie oplossing! Ik zit trouwens te denken aan de Engelse benaming voor tosti, dat is dus grilled cheese maar dan zit er volgens mij ook echt alleen maar kaas op.
    Vivian heeft onlangs geplaatst…Betalen voor plug-ins: een afweging

    1. Nederlandse betekenis ligt ook weer aan de site waar je het op zoekt. Volgens woorden.org zijn het ‘twee geroosterde sneetjes brood met gesmolten kaas en ham ertussen’, volgens Wikipedia ‘een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee sneetjes brood, samen met het tussenliggende beleg (ham, of een ander soort vlees en kaas) te roosteren’ een volgens mijnwoordenboek.nl gewoon ‘geroosterd brood’. Ingewikkeld, haha. En tosti’s zonder kaas zijn inderdaad een goeie voor jou! :)

  2. Tosti met witte bonen in tomatensaus doen wij weleens. Ga zeker deze recepten ook proberen. Heb een hollands getint coffee/cafe in Montville, Australie waar we ook tosti op het menu hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge