Gefeliciteerd! Naast menstrual hygiene day, brisket (= rundvlees van de barbecue) day, Amnesty International day én Indianapolis 500 day, is het vandaag ook internationale hamburgerdag. En oh ja, morgen is het paper clip day, biscuit day, put a pillow on your fridge day en learn about composting day. Dat je het even weet. Hoewel het merendeel van die dagen niet gevierd wordt (zou wat zijn), geldt dat wel een beetje voor hamburgerdag: niet alleen vleesvervangermerken, maar ook vega(n) bloggers delen al dagen oproepen om juist géén vlees te eten op hamburgerdag. Want wist je dat het maken van één hamburger zo’n 2500 liter water kost? Niet oké. Zeker niet als er genoeg vervangingen zijn, niet alleen kant en klare maar ook om zelf te maken. Dit weekend bijvoorbeeld maakte ik een vegan tomatenburger voor op de barbecue. Van – nu komt het – pasta. Die Italiaanse deegwaren, ja. Klinkt een beetje gek, maar het is vet lekker. Dit is het recept! Doe jij ook mee aan eet-geen-hamburger-dag?
Dit heb je nodig voor 4 kleine burgers
– 100 gram pasta naar keuze (ik had schelpjespasta, maar denk dat het zeker ook moet lukken met bijvoorbeeld fusilli, macaroni of farfalle – spaghetti en tagliatelle zou ik niet per se aanraden)
– Ongeveer 20 zongedroogde tomaatjes uit pit (met zo min mogelijk olie)
– 3 eetlepels pijnboompitten
– 2 tenen knoflook
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 1 eetlepel Italiaanse kruiden
En zo maak je ze
1. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat hem vervolgens ongeveer een uurtje afkoelen.
2. Doe de zongedroogde tomaten, pasta en kruiden in een keukenmachine of pureer de ingrediënten met een staafmixer. Ga door tot het niet alleen kleine stukjes zijn, maar meer een soort geheel. Voeg ook de pijnboompitten toe; die hoeven niet per se helemaal gemalen te zijn.
3. Kneed het geheel goed door met je handen; als het wat droog is, kun je water of olie toevoegen, als het nat is wat bloem (bij mij was dat niet nodig). Vorm er vier burgertjes van en druk die goed aan.
4. Als je de burgers op de barbecue legt, bestrijk ze dan van tevoren met wat olijfolie zodat ze niet teveel vastplakken. Leg ze een paar minuten op de ene kant, draai ze voorzichtig om en laat vervolgens de andere kant bruin worden. Datzelfde geldt voor in de pan, hoewel je de olie dan gewoon daarin kunt doen. Serveer je vegan tomatenburger met salade of op een broodje met bijvoorbeeld sla, tomaat en curry. Eet smakelijk!
Wil je dit recept opslaan? Bewaar dan onderstaande afbeelding op Pinterest!
Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?
Dat ziet er heul lekker uit! Vet slim om dat van pasta te maken! Ik ga dit recept opslaan. Wij aten zelfs vega burgers vandaag :D
Lijkt me lekker! Heel origineel ook met pasta :-) En top dart zee op de BBQ kunnen, de meeste vegan burgers zouden geloof ik uit elkaar vallen… ;-)
Marianne heeft onlangs geplaatst…Groen of gemak? Vervoersdilemma’s
Ik ben echt vet benieuwd hoe dit smaakt! Ik ga het zeker eens proberen – zonder de pijnboompitten dan.
Maar even: put a pillow on your fridge? WTF?
Audrey heeft onlangs geplaatst…Recept: cookie dough-brownies met chocolade-chunks