Recept: Vier Internationale Hamburgerdag met een vegan tomatenburger!

Recept vegan tomatenburger van pasta

Gefeliciteerd! Naast menstrual hygiene day, brisket (= rundvlees van de barbecue) day, Amnesty International day én Indianapolis 500 day, is het vandaag ook internationale hamburgerdag. En oh ja, morgen is het paper clip day, biscuit day, put a pillow on your fridge day en learn about composting day. Dat je het even weet. Hoewel het merendeel van die dagen niet gevierd wordt (zou wat zijn), geldt dat wel een beetje voor hamburgerdag: niet alleen vleesvervangermerken, maar ook vega(n) bloggers delen al dagen oproepen om juist géén vlees te eten op hamburgerdag. Want wist je dat het maken van één hamburger zo’n 2500 liter water kost? Niet oké. Zeker niet als er genoeg vervangingen zijn, niet alleen kant en klare maar ook om zelf te maken. Dit weekend bijvoorbeeld maakte ik een vegan tomatenburger voor op de barbecue. Van – nu komt het – pasta. Die Italiaanse deegwaren, ja. Klinkt een beetje gek, maar het is vet lekker. Dit is het recept! Doe jij ook mee aan eet-geen-hamburger-dag?

Dit heb je nodig voor 4 kleine burgers
– 100 gram pasta naar keuze (ik had schelpjespasta, maar denk dat het zeker ook moet lukken met bijvoorbeeld fusilli, macaroni of farfalle – spaghetti en tagliatelle zou ik niet per se aanraden)
– Ongeveer 20 zongedroogde tomaatjes uit pit (met zo min mogelijk olie)
– 3 eetlepels pijnboompitten
– 2 tenen knoflook
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 1 eetlepel Italiaanse kruiden

Recept vegan tomatenburger barbecue

En zo maak je ze
1. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat hem vervolgens ongeveer een uurtje afkoelen.
2. Doe de zongedroogde tomaten, pasta en kruiden in een keukenmachine of pureer de ingrediënten met een staafmixer. Ga door tot het niet alleen kleine stukjes zijn, maar meer een soort geheel. Voeg ook de pijnboompitten toe; die hoeven niet per se helemaal gemalen te zijn.
3. Kneed het geheel goed door met je handen; als het wat droog is, kun je water of olie toevoegen, als het nat is wat bloem (bij mij was dat niet nodig). Vorm er vier burgertjes van en druk die goed aan.
4. Als je de burgers op de  barbecue legt, bestrijk ze dan van tevoren met wat olijfolie zodat ze niet teveel vastplakken. Leg ze een paar minuten op de ene kant, draai ze voorzichtig om en laat vervolgens de andere kant bruin worden. Datzelfde geldt voor in de pan, hoewel je de olie dan gewoon daarin kunt doen. Serveer je vegan tomatenburger met salade of op een broodje met bijvoorbeeld sla, tomaat en curry. Eet smakelijk!

Wil je dit recept opslaan? Bewaar dan onderstaande afbeelding op Pinterest!Recept vegan tomatenburger Pinterest

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

3 thoughts on “Recept: Vier Internationale Hamburgerdag met een vegan tomatenburger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge