Regelmatig zie ik blogposts voorbij komen met ‘gezonde kerstrecepten’ of ‘tips om gezond de feestdagen door te komen’. Er zullen vast veel mensen zijn die dat lezen, maar ik ben er daar niet één van. Zó erg zijn die twee ongezonde dagen toch ook weer niet? (Laten we even terzijde laten dat mijn hele decembermaand ongezond is, want ‘nu zijn mijn goede voornemens nog niet ingegaan’. Ahum.) Mijn laatste kerstrecept, het nagerecht, bevat dus lekker veel suiker. Zelfs mijn ouders vonden deze vegan chocoladetaart (mét chocolademousse erin) lekker, en dat zegt wat. De foto laat ‘m eigen niet goed tot zijn recht komen – je zou toch denken dat ik na drie jaar fotograferen wel met de witbalans overweg kan – maar geloof me maar gewoon als ik zeg: maak dit.
Dit heb je nodig voor een taart van 24 centimeter (ongeveer 10 personen)
Voor de taart/cake
250 gram zelfrijzend bakmeel
225 gram fijne kristalsuiker
2 theelepels bakpoeder
Snufje zout
100 gram pure chocolade
250 gram appelmoes
100 gram zonnebloemolie
2 theelepels vanille-extract
Voor de vulling + topping
100 gram pure chocolade
1 banaan (kun je eventueel ook weglaten)
125 gram vegan slagroom (ik gebruikte Alpro soya op te kloppen)
1 zakje vanillesuiker
250 gram diepvrieszomervruchten
Poedersuiker
En zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
2. Smelt de chocolade voor de cake au bain-marie door een laagje water te verwarmen in een steelpannetje en daar een schaal met de chocolade boven te hangen. Roer regelmatig even door en haal het pannetje van het vuur als de chocolade is gesmolten.
3. Roer het zelfrijzend bakmeel, de suiker, het bakpoeder en het zout door elkaar in een kom. Voeg daar de appelmoes, olie en het vanille-extract aan toe en mix tot een glad cakebeslag. Roer tot slot de chocolade erdoorheen.
4. Bekleed de bodem van een bakvorm (24 centimeter doorsnede) met bakpapier en giet het chocoladebeslag in de vorm. Bak de cake in zo’n 50 minuten gaar.
5. Smelt de andere 100 gram chocolade ook au bain-marie. Pureer een banaan en roer die door de chocolade. Laat de chocola een beetje afkoelen. Doe ondertussen de vanillesuiker bij de slagroom en mix de slagroom stijf. Roer de afgekoelde chocolade er voorzichtig doorheen en zet het mengsel in de koelkast. Laat ook de chocoladecake een paar uur afkoelen als die uit de oven komt en laat de diepvriesvruchten ontdooien.
6. Snijd de afgekoelde cake horizontaal in twee plakken. Smeer de chocolademousse uit over de bodem. Snijd voorzichtig een ster uit de bovenste helft (hier is een Wikihow-pagina over how to draw a star ;)) en leg die helft op de chocolademousse. Vul de ster met rode vruchten en zeef tot slot wat poedersuiker boven je vegan chocoladetaart. Eet smakelijk!
Tip: lijkt dit je wel heel lekker, maar heb je geen zin in al dat decoreren? Maak dan de cake met de helft van de ingrediënten en snijd deze in blokjes. Creëer vervolgens een trifle door laagjes te maken: doe in een glaasje eerst wat blokjes cake, dan wat chocolademousse en vervolgens rode vruchten. Herhaal dat tot het glaasje vol is.
Meer kerstinspiratie nodig? Bekijk deze cinnamon rolls met appel en karamel, salade met avocado en granaatappel, linzenloaf met walnootpesto of geroosterde pompoen met cranberry eens!
Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?
Amaai dat klinkt echt heerlijk! Ik vind het nu al jammer dat ik zelf niet moet kerstkoken dit jaar… Maar ik zoek heel snel een andere gelegenheid om dit te maken!