Eerlijk is eerlijk: ik snap blogfoto’s nooit zo goed. Waarom zou je nagellak naast een boek fotograferen, alleen omdat de kleur er zo mooi bij past? Datzelfde geldt voor planten bij je eten. Toch maak ik voor deze keer een uitzondering, want deze plant is een kerstster, en dat vond ik wel bij de situatie passen. Het vierde kerstrecept (morgen alleen nog het nagerecht!) is uiteraard iets met pompoen. Om precies te zijn: geroosterde (zoete aardappel en) pompoen met cranberry’s en pecannoten. Het is qua smaken vrij traditioneel (lees: saai), maar dat maakt het er niet minder lekker op. Integendeel, het is juist een mooi bijgerecht dat gemakkelijk te maken is; een goede aanvulling bijvoorbeeld op de linzenloaf van gisteren. Of op iets anders – één van de leukste dingen van het kerstmenu is immers dat je van alles kunt combineren. :)
Dit heb je nodig voor minstens 4 personen
1 pompoen
600 gram zoete aardappels (optioneel; je kunt natuurlijk ook een apart aardappelgerecht maken)
150 gram gedroogde cranberry’s (eventueel te vervangen door verse, maar die vind ik minder lekker)
80 gram pecannoten
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels kaneel
1 eetlepel gemalen gember
1 eetlepel paprikapoeder
Tip: je kunt een deel van de olie door sinaasappelsap vervangen voor extra smaak!
En zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Snijd de pompoen in kwarten en schep de draadjes en pitjes eruit. Snijd de kwarten in blokjes (schillen hoeft niet). Schil de zoete aardappels en snijd ook die in kleine blokjes. Roer de aardappel en pompoen door elkaar en voeg de olie en kruiden toe. Doe de groenten in een ovenschaal en rooster ze in zo’n 35 minuten gaar.
3. Laat ondertussen de gedroogde cranberry’s wellen in wat (lauwwarm) water. Giet ze af als de groenten klaar zijn. 4. Garneer de geroosterde pompoen met cranberry’s en pecannoten (die kun je eventueel nog kleiner snijden, maar dat ziet er minder leuk uit). Eet smakelijk!
Meer kerstinspiratie nodig? Bekijk het recept voor cinnamon rolls met appel en karamel (brunch), salade met avocado en granaatappel (voorgerecht), linzenloaf met walnootpesto (bijgerecht) óf kom morgen terug voor het nagerecht!
Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?