De lekkerste (vegan) dingen die ik at in juli: vakantie-editie

Ik moet toegeven dat ik nogal opzag tegen mijn eerste vakantie als vegan. In Nederland zijn er nog best wel wat vegan producten in de supermarkt en zelfs vegan restaurantjes maar de laatste keer dat ik in Frankrijk was, hadden ze amper vegetarische vleesvervangers. En hoewel mijn ouders vinden dat ik het beste alleen thuis plantaardig kan eten en buiten de deur/op vakantie niet, was ik dat niet van plan. Gelukkig viel het hartstikke mee en blijkt Frankrijk nogal wat verbeterd te zijn de afgelopen jaren. En in Spanje heb ik heerlijke vegan tapas gegeten! Bij dezen dus een beetje late maar bomvolle editie van ‘de lekkerste dingen die ik deze maand at’. Met hotspots in San Sebastián (Spanje), Bilbao (Spanje), Tours (Frankrijk), Nijmegen, Utrecht en Arnhem, én een aantal Franse/Nederlandse producten.

De lekkerste (vegan) dingen die ik at in juli 1

Ik begon de maand met een pizza alla California van het Duitse ‘merk’ (supermarkt) Veganz, die ik vorige maand kreeg op de Free From Food Expo. Er zat kaas op en volgens mij ook iets van vlees, en dat smaakte zo echt dat ik het eigenlijk een beetje eng vond. Maar lekker was het wel!

De foto’s zijn niet echt in chronologische volgorde, maar ruim een week later ging ik naar een familiebarbecue, omdat mijn tante 50 is geworden. Ik had beloofd dat ik zelf wat te eten meenam, dus marineerde ik de vegan kipstukjes van Vivera in olie met kerrie en deed die op een stokje met verse ananas. Zo lekkerrr. Ik nam ook een aubergine mee, die ik ter plekke in plakken sneed, roosterde en besmeerde met tahin en verse granaatappelpitjes. Tja, toen was het nog wel lekker weer…

De lekkerste (vegan) dingen die ik at in juli 2

Dit is de enige foto van een zelfgemaakt ‘gerecht’ dat ik deze maand maakte, en het is niet eens een gerecht, want ik had restjesdag. Ik roosterde bloemkool en kikkererwten met een tahindressing. Erbij liggen wat wortels die op moesten (ook geroosterd) en een salade met groene olijven, zongedroogde tomaatjes en kruiden. Ik houd van restjes.

Ik kocht begin deze maand ook een vijgen’taartje’ bij de Action. Dat verkopen ze ook bij de Albert Heijn, alleen is het daar een stuk duurder. Het is gemaakt van vijgen, dadels en amandelen en is veel te lekker.

In Arnhem at ik eindelijk eens bij RAWsome, een volledig – goh – raw restaurantje. De courgettesoep was lekker romig! Ik had mijn camera niet mee, dus ik kan er nog geen hotspotblogje over schrijven, maar ik ga er zeker nog eens heen (voor de taart, haha). Die middag haalde ik een ijsje bij Buongiorno, dat koemelkvrij en volgens mij dus vegan was. Ik weet alleen niet meer welke smaken dit waren… (Framboos en bloedsinaasappel?)

De lekkerste (vegan) dingen die ik at in juli 3

YAY, burgers! Ik at deze maand maar liefst twee keer bij Gys in Utrecht (in 6 dagen tijd…). De eerste keer was met een bloggersmeeting en toen bestelde in een tahoe-kikkererwtenburger. Aanrader! De tweede keer had ik gewoon brood met dips.

Ik ging ook weer eens naar de Bagels & Beans in Arnhem voor een good old bagel met hummus én ik at voor de tweede keer bij Tati in Nijmegen. Mijn zusje en ik deelden de blackbeanburger en de seaweedburger en vooral die eerste was ontzettend lekker (plus: Tati is gewoon heel gezellig).

De lekkerste (vegan) dingen die ik at in juli 4

En toen ging ik op vakantie! Zoals ik al zei, hadden ze daar best een redelijk vegan assortiment; redelijk wat biologisch (en ook veel glutenvrij, trouwens). Het viel me op dat de meeste vegetarische burgers ook gelijk vegan waren, best anders dan in Nederland. Onze camping lag tegenover een Intermarché en daar haalden we burgers van Céreal Bio. Die met champignon was nogal smaakloos, maar die met tomaat was erg lekker! Een paar dagen later haalden we bij de Carrefour gewone steaks en tomatensteaks, en daarvan waren de gewone juist het lekkerst.

Ze hadden ook best veel sojayoghurtjes: in fruit-, vanille-, amandel- en chocoladesmaak. Die laatste was uiteraard mijn favoriet, haha. Ik snap alleen nog steeds niet waarom ze in Frankrijk geen normale pakken yoghurt hebben, alleen van die kleine dingen. Lijkt me nogal plasticverspilling.

De dadels waren trouwens ook lekker goedkoop. Ik ontdekte in een paar wel dode wormpjes (ieeeh), maar over het algemeen zijn dadels natuurlijk geweldig. Gedroogde ananas is niet heel gezond (niet dat dadels dat wel zijn), maar die moest ik gewoon kopen. Helaas hadden ze geen marktjes waar ze die dingen verkochten (we zaten in Frans Baskenland), dus ook fruit haalden we gewoon in de supermarkt.

De lekkerste (vegan) dingen die ik at in juli 5

We zijn twee dagen vanuit Frankrijk naar Spanje gegaan, en beide keren at ik simpelweg GEWELDIG. In San Sebastián belandden we bij Green Break, een vegan take-away waar je ook kunt zitten. We bestelden een aantal hapjes, waaronder uienringen, linzenkroketjes, hummus en de meest geweldige guacamole die ik ooit heb gegeten. ’s Avonds keerde ik er terug voor vegan wafels (waar ik extreem blij mee was).

De tweede dag Spanje was in Bilbao, een stukje verder Baskenland in. We aten zowel ’s middags als ’s avonds pinxtos (tapas) bij de Green Bistrot. Dat was heel leuk, want alles stond gewoon op de bar en dan kon je aanwijzen welke hapjes je wilde. Het was ook helemaal niet duur! De helft was ongeveer vegan, dat stond heel goed aangegeven. Ik heb maar geen foto’s gemaakt van iets anders dan het eten, want de ‘serveerster’ was al chagrijnig omdat we eerst niet konden kiezen en mama vervolgens iets omstootte, haha. Ik at onder andere een soort quinoasalade, een geweldige mini-groenteburger, stokbrood met spinaziekroketjes, een tosti (die bikini heet in het Spaans, wat ik heel grappig vind) met seitan en nog wat dingen waarvan ik absoluut niet wist wat het was (maar ze waren wel lekker).

De lekkerste (vegan) dingen die ik at in juli 6

Ze hadden in Frankrijk trouwens erg veel sorbetijs, zowel in de supermarkt als op straat. Zelfs in chocoladesmaak, yes! Het enige wat ik stom vind, is dat de hoorntjes meestal niet vegan zijn, maar ja, gelukkig is er allemaal lekker brood om dat enigszins te compenseren. Vijgenbrood is mijn grote Franse liefde.

De laatste foto is gemaakt op de terugweg, toen we bij het Libanese restaurant La Bekaa aten. De service was er verschrikkelijk, dus een hotspot is het niet echt, maar het eten was wel lekker! Ik heb (eerlijk is eerlijk) niet gevraagd wat er vegan was, maar het was falafel en hummus en zo, dus ik vond het wel goed. En lekker dus.

Ben jij al op vakantie geweest? (En zo ja, wat is het lekkerste wat je er at?)

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

3 thoughts on “De lekkerste (vegan) dingen die ik at in juli: vakantie-editie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge