Vegan guide #3: Mijn favoriete vegan restaurants in Nederland

Mijn favoriete vegan restaurants in Nederland

Vandaag is het Earth Day! Over de hele wereld wordt actiegevoerd om aandacht te vragen voor klimaatverandering en er worden zelfs honderden Marches for Science gehouden om het belang van wetenschap te benadrukken. Ontzettend goed, maar eigenlijk zou die aandacht er natuurlijk iedere dag moeten zijn. Wist je dat de veehouderij is verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgasuitstoot? Veganistisch eten is één van de beste dingen die je kunt doen voor aarde, en oh ja, nog lekker ook. ;) Vandaag zet ik daarom 12 van mijn favoriete vegan restaurants (of in ieder geval vegan-proof) op een rijtje, met adressen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Arnhem en Den Bosch. Bij sommige kun je terecht voor heerlijk avondeten, bij andere voor geweldige vegan brownies of taart. Niet alleen op Earth Day, maar óók op andere dagen van het jaar. Over de meeste heb ik overigens al eens een blogpost geschreven, dus klik op naam voor meer foto’s en info!

1. Koffie ende Koeck (Amsterdam)
Vegan in Amsterdam West Koffie ende koeck

Met stip op één, gewoon omdat ze er het meest niet-vegan lijkende vegan gebak hebben (als je begrijpt wat ik bedoel): Koffie ende Koeck! Hier kun je ontbijten, lunchen, genieten van verschillende soorten taarten én heerlijke vegan chocomelk. Ik neem vriendinnen hier vaak mee naartoe omdat ze niet alleen geweldig eten hebben, maar het ook nog een heel gezellig restaurantje is.

Haarlemmerweg 175, Amsterdam

2. Gys (Utrecht/Rotterdam)
vegan in Utrecht hotspot Gys

In Utrecht zijn een stuk minder opties dan in Amsterdam, maar gelukkig is daar Gys. Ik beland zelden in Utrecht zonder naar Gys te gaan; ze hebben er niet alleen geweldige vegan burgers, maar het is ook geschikt voor mensen die ‘gewoon’ vlees eten of die glutenvrij eten o.i.d. En voor werkmiddagjes, want er zijn ook stopcontacten.

Voorstraat 77, Utrecht / Amsterdamsestraatweg 113, Utrecht / Nieuwe Binnenweg 182, Rotterdam

3. Anat (Groningen)
Vegan in Groningen Anat 1

Ik kom niet zo vaak in Groningen, maar die ene keer dat ik naar Anat ging, was ik meteen verkocht. Door de chocoladetaart, door het schattige theeschoteltje en door de ligging aan het Noorderplantsoen. Zeker een aanrader! Ook dit restaurantje is all vegan.

Verlengde Grachtstraat 1, Groningen

4. Tati (Nijmegen)

Je zou het misschien niet verwachten, maar naast Amsterdam en Rotterdam is Nijmegen best een ‘place to be’ voor veganistisch eten! Je kunt er terecht bij bijvoorbeeld Crudo en MUNT, maar mijn ultieme favoriete is Tati. Net als Gys heeft Tati ook gerechten met vlees, maar op de kaart staan ook altijd vegan burgers en daarnaast verkopen ze gebakjes van SUE en andere vegan taart. Oh, en pancakes. <3 Veder is de sfeer er geweldig; de laatste keer dat ik er was, heb ik een hele middag zitten scrabbelen.

Koolemans Beynenstraat 80, Nijmegen

5. Spirit (Rotterdam/Amsterdam)
Vegan in Rotterdam Spirit restaurant 2

In Rotterdam zit het al jaren, maar in november opende er ook in Amsterdam een vestiging van: Spirit! Spirit heeft een vegetarisch buffet, waarvan ook minstens de helft vegan is. Je kunt dus allemaal verschillende dingen proeven (de meeste zijn enorm lekker) en betaalt dan per 100 gram. Voor ontbijt en lunch is er een apart buffet.

Mariniersweg 9, Rotterdam / Czaar Peterstraat 2A, Amsterdam

6. DopHert (Amsterdam)
Vegan in Amsterdam: DopHert 8

Ook een bekende onder (in ieder geval) Amsterdammers: DopHert! Niet op de leukste plek van Amsterdam, dat moet ik toegeven, maar ze hebben er wel lekker eten. De foto bovenaan dit artikel is van hun geweldige peanut butter brownie.

Spaarndammerstraat 49-H, Amsterdam

7. Het Concerthuis (Groningen)
Vegan in Groningen hotspot Het Concerthuis 9

Jup, nog een Groningse hotspot. Ik was al maanden geleden bij Het Concerthuis, maar wil nog steeds een keer de wortelspaghetti met gember en pinda’s maken, gewoon omdat ie zo lekker was. Eigenlijk werkt Het Concerthuis met een foodsharing-concept, maar je kunt ook prima in je ééntje iets bestellen! Er zat ook een aantal mensen bijvoorbeeld gewoon te werken achter hun laptop.

Poelestraat 30, Groningen

8. Vegabond (Amsterdam)
vegan in amsterdam hotspot vegabond

Maar na Groningen toch weer terug naar Amsterdam, haha. Vegabond is slechts een aantal weken geleden vernieuwd, waardoor ook achterin de zaak (die ook een winkel is) zitplekken zijn. Ik zit echter nog steeds het liefst bij de kleurige kussens voor het enorme raam, om met een vegan brownie mensen op straat te bekijken (dit klinkt verder totaal niet creepy).

Leliegracht 16, Amsterdam

9. Mantra (Arnhem)
Vegan in Arnhem Indiaas restaurant Mantra 1

Mantra is natuurlijk veruit het minst hippe restaurant in dit rijtje, maar daarom niet minder leuk! In Arnhem zijn de vega(n) opties vrij beperkt (je hebt er wel ook Slaatje Bla en ’t Eetatelier), vandaar dat mijn ouders en ik regelmatig bij Mantra belanden. Het is ‘gewoon’ een Indiaas restaurant, maar het personeel is heel lief en behulpzaam en het eten is er geweldig.

Janslangstraat 14-15, Arnhem

10. Mastino (V) (Amsterdam)

Omdat er natuurlijk sowieso een vegan pizzaria in dit rijtje moet staan (die er eigenlijk nog veel te weinig zijn in Nederland): meet Mastino! Naast hun restaurant in de Pijp, waar je ook al pizza met vegan kaas kon eten, opende er begin april ook een volledig glutenvrije en vega vestiging aan de Bilderdijkstraat. Ze bezorgen overigens ook; de pizza op de foto hierboven at ik tijdens een vergadering van Milieudefensie (hoe cool is dat?).

Bilderdijkstraat 192, Amsterdam / Eerste van der Helststraat 78, Amsterdam

11. Heavenly Cupcakes (Rotterdam)
Ik kan zo snel even geen foto’s vinden van Heavenly Cupcakes, maar ook dat is zeker een aanrader. Ik weet dat er relatief veel te veel taartplekjes (ten opzichte van diner-restaurants) in dit rijtje staan, maar ik heb gewoon een zwak voor vegan cake (en schattig servies). Heavenly Cupcakes verkoopt overigens ook dingen als no egg.

Nieuwe Binnenweg 244, Rotterdam

12. Oerwoud (Den Bosch)
Vegan in Den Bosch Oerwoud 9

Tot slot: Oerwoud! Ik schreef laatst nog over deze ‘stadstuinwinkel en health café’, dat momenteel volgens mij het enige geheel vegan restaurantje in Den Bosch is. Brabant is over het algemeen niet zo heel vegan, dus dit soort dingen is heel erg leuk!

Vughterstraat 84, ‘s-Hertogenbosch

Wat zijn jouw favoriete vegan restaurants?

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

6 thoughts on “Vegan guide #3: Mijn favoriete vegan restaurants in Nederland

  1. O dat is een heel welkom lijstje! Ik merk dat ik het echt heel lastig vind om uit eten te gaan en vegan te eten. Komt ook nog eens bij dat manlief wel vlees wil eten dus we moeten altijd ergens heen waar ze beiden hebben en dat valt heus niet mee… Dus alle tips zijn welkom!

    1. Ja, ik vind dat ook nog lastig inderdaad! Indiase restaurants zijn meestal wel goed voor als je met vleeseters bent, of dingen als Gys en Het Concerthuis dus. Waar woon je ergens? Ik heb in dit rijtje weinig restaurants uit Den Haag e.d. staan, maar ik heb ergens op mijn computer ook nog een completere lijst met restaurantjes waar ik al dan niet al geweest ben, dus wellicht heb ik nog andere tips voor je. De restaurantgids voor Vegatopia is trouwens ook een goeie om eens te bekijken! Oh, en Happy Cow natuurlijk, maar dat ken je vast al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge