Vegan guide #2: De lekkerste vegan vleesvervangers

De lekkerste vegan vleesvervangers

Dag negen van de VeganChallenge, en tijd voor een nieuwe ‘vegan guide’. Als je net (tijdelijk) bent gestopt met vlees eten, kan ik me heel goed voorstellen dat je de smaak af en toe mist – ik vond vlees zelf altijd heel erg lekker. Natuurlijk is het leuker en lekkerder om zelf vegaburgers te maken (deze linzen-champignonburgers zijn vét goed, al zeg ik het zelf), maar het is soms ook fijn om heel lui gewoon een niet-vega recept te veganiseren met vervangers. Daarom bij dezen: de lekkerste vegan vleesvervangers! Want welk ‘vlees’ is het lekkerst van welk merk? De vervangers in dit rijtje moet je in ieder geval een keer proberen. Even een disclaimer vooraf: ik kan niet garanderen dat ze precies op het ‘origineel’ lijken, want ik heb al acht jaar geen vergelijkingsmateriaal meer gehad, maar lekker zijn ze zonder twijfel. Ook echt top voor op de barbecue met dit zomerse weer!

Vivera
Kipstukcjes
Vivera is tof! Niet alleen hun social mediakanalen (ze hebben een heel actief Instagramaccount), maar ook hun producten. Hoewel ik hun burgers bijna nooit koop, hebben ze daar heel veel leuke (plantaardige) smaken van, zoals een spicy beanburger en een variant met pompoen en zoete aardappel. Wat ik wél vaak koop, zijn de kipstukcjes. Heel lekker, bijvoorbeeld in het recept voor vegan kip kerrie of pittige pindakip.  Oh, en tip: de kipstukjes marineren in olie met kerrie en dan samen met ananas op een satéprikker grillen op de barbecue. Er is ook een chili lemon-variant, maar die heb ik nooit geprobeerd.

Tip: de pulled veggie schijnt ook heel lekker te zijn, maar die heb ik nooit gegeten. Verder zie ik op de website dat ze vegan spekjes hebben; mocht je die ooit tegenkomen, zou ik ze zeker meenemen! (Ik ken geen ander merk met vegan spekjes.)

Recept pittige vegan pindakip met rijst en groenten

Tivall (huismerk van de AH)
Schnitzels
Er zijn meerdere vegan schnitzels (ook van Vivera), maar vooral die van Tivall vind ik erg lekker. Gewoon, bij een avg’tje met aardappeltjes uit de oven en gegrilde groenten of zo.

Hamburgers
Eerlijk is eerlijk, ik eet nóóit standaard hamburgers, met sla en tomaat en augurk en (vegan) kaas en zo. Maar mocht je daar wel van houden: de hamburgers van Tivall zijn best lekker!

Falafel
Ik houd van falafel! Ik haal vrij regelmatig een broodje Maoz, maar ook thuis eet ik graag pitabroodjes of een wrap met falafel. Vivera en Maza hebben ook falafel, maar die van Tivall vind ik echt het lekkerst. Ook de spicy variant en die van rode biet! Extra leuk: bij AH hebben ze sinds kort falafeldeeg, waarmee je zelf falafel kunt maken.

Recept 3x vegan wraps falafel

Vegetarische Slager
Kroketten/bitterballen
Over het algemeen vind ik producten van de Vegetarische Slager veel te duur (hun kipstuckjes zijn bijvoorbeeld erg lekker, maar veel prijziger dan die van Vivera), maar voor de kroketten en bitterballen heb ik dat meer dan over. Je proeft oprecht het verschil met de echte niet (en ik ben niet de enige die dat vindt). Ik ben helemaal niet zo van de frituur, maar soms heb ik gewoon heel veel zin in vegakroketten. Oh ja: Aldi schijnt ook vegan kroketten en bitterballen te hebben, maar daar kom ik nooit.

Kroketten Vegetarische Slager

Vegafit
Nuggets
Vegafit is helaas nog niet in veel winkels verkrijgbaar: hier vind je een lijstje met verkooppunten. Maar het is echt een goed merk! Niet alleen is alles vegan, maar ze gebruiken ook nog eens geen palmolie. Ik vind niet alle producten even lekker, maar de nuggets zijn echt top! Ik at ze op Veggieworld en heb meteen een pakje meegenomen.

Balletjes
Datzelfde geldt voor de balletjes. Heel lekker ‘sappig’, in tegenstelling tot die van bijvoorbeeld Tivall.

Anders
Gehakt
Bijna elk vegavleesmerk heeft wel plantaardig gehakt, dat van Vivera en Tivall is sowieso vegan. Ik vind het van elk merk wel prima; zeker omdat je het altijd in een gerecht verwerkt, proef je het verschil niet echt.

Tempeh
Tempeh is niet van een bepaald merk, maar is in de meeste supermarkten (en anders bijvoorbeeld bij de toko) wel te vinden. Het is gefermenteerde soja en wordt door veel mensen verward met tofu, alleen tempeh heeft wél een ‘bite’. Je moet het even goed marineren, maar dan is het erg lekker! Op mijn blog vind je meerdere recepten met tempeh, zoals deze portobelloburger met pittige tempeh en de Italiaanse wraps met tempeh.

Recept portobelloburger met pittige tempeh en tomaat

Wat zijn jouw favoriete vegan vleesvervangers?

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

16 thoughts on “Vegan guide #2: De lekkerste vegan vleesvervangers

 1. Hier nog een Viverafan! Die bitterballen van de vegetarische slager hebben ze bij ons in België niet (ik sprong al een gat in de lucht toen ik in de AH de kipstukjes en een soort van biefstukreepjes vond! Keilekker, maar inderdaad veel te duur :( )
  Anne-Sophie heeft onlangs geplaatst…kokoschips: 3 manieren

  1. Ja, zeker doen! Ik eet zelf niet zo heel vaak vleesvervangers hoor, denk dat dat niet nodig en zelfs niet gezond is, maar soms is het wel leuk/lekker. :) Let me know what you think!

 2. Pulled veggie is inderdaad een aanrader, ik eet het door de zuurkoolstampot heen, maar het kan natuurlijk ook op allerlei andere manieren. Wat ook lekker is zijn sommige veggie spullen van de lidl. De balletjes zijn echt een aanrader. Door de soep in kleine stukjes, met satesaus, door de spagettisaus enz. Ze hebben soms ook de vegetarische hamburger, als die er ligt, meteen inslaan. Goedkoop (soms per twee in de aanbieding)en heel erg lekker. De vegetarische kipstuckjes van de veg slager zijn wel duur maar wel 10 keer zo lekker als die van Vivera, die laatste vind ik maar een zielig namaaksel eerlijk gezegd tot en met de spelling…… Met die van de veg slager maak ik wel eens ‘kippensoep’ zoals mijn moeder het vroeger deed, met lekkere groenten en vooral (onmisbaar) tauge. Erg goed vind ik en dan heb je meer lol van je dure ‘kip’.
  Er zijn nog veel meer lekkere dingen maar ik eet ze niet al te vaak. Ik probeer toch gewoon lekker, goedkoper en gezonder te koken zonder deze spullen. Na een tijdje is dat geen probleem meer. Maar af en toe eet ik het ook. Vooral een broodje hamburger voelt dan, met zo’n fout zacht broodje, echt als junkfood. Zalig! :D

  1. Ja, ik eet ze ook niet zo heel vaak, de kip nog wel het meest. Ik vind die van Vivera prima hoor. :) Van de Lidl is niet alles vegan, maar ze hebben inderdaad wel wat vegan opties! Wil hun zwarte bonenburger ook nog een keer proberen.

 3. Sorry, ik realiseer me opeens dat de dingen die ik noem wellicht niet vegan maar vegetarisch zijn. Ff niet goed nagedacht…. Excuus.

  1. Ja, echt hè! Iemand op Twitter zei dat ze die prima in snackbars gewoon kunnen verkopen in plaats van ‘echte’, zou volgens mij nog kunnen ook, haha.

 4. Wat een fijn artikel! Ik eet zelf vegetarisch, maar gelukkig is het tegenwoordig niet meer zo moeilijk om vegetariër te zijn. Er is zo veel keuze! Maar ik kan me voorstellen dat het een jaar of 20 geleden een stuk lastiger was. Alhoewel, nu krijgen we weer keuzestress… Het is ook nooit goed hè haha ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge