Over iets meer dan een week is het alweer 5 december! Dat betekent niet alleen dat ik inmiddels al net iets te veel kruidnoten achter de kiezen heb, maar ook dat grote delen van ons huis inmiddels verboden gebied zijn. Op de ene slaapkamer staat de surprise van mijn vader, op de andere staat mijn eigen surprise en als ik vanaf hier onder de bank gluur, zie ik iets van mijn zusje staan. En dan te bedenken dat ik komende week óók nog cadeautjes moet kopen en een gedicht moet schrijven… Tja, dan heb ik die kruidnoten wel nodig. Of deze speculaaskruimeltaart met frambozen natuurlijk! Geloof het of niet, maar ik bedacht in september al dat ik iets met frambozen en kruidnoten wilde maken. Nu heb ik het dan eindelijk gedaan en het is vet lekker! Helemaal geschikt voor een vegan Sinterklaas. :)
Dit heb je nodig voor een taart van 20 centimeter / voor 8 personen
Voor de bodem
200 gram bloem
100 gram donkerbruine basterdsuiker
160 gram vegan margarine (ik gebruikte de biologische margarine van Remia, Becel 100% plantaardig kan ook)
1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
Snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille-extract
Steunvulling (ik gebruikte spliterwten)
Voor de vulling
3 eetlepels vegan paneermeel
250 gram diepvriesframbozen
Voor de crumble
100 gram bloem
50 gram donkerbruine basterdsuiker
60 gram vegan margarine
0,5 eetlepel koek- en speculaaskruiden
Snufje zout
40 gram blanke amandelen
En zo maak je het
1. Roer alle droge ingrediënten voor de bodem door elkaar. Snijd de boter in stukjes en voeg die tot slot ook toe, samen met het vanille-extract. Kneed tot een stevige bol deeg, rol deze in plastic folie en leg hem 1 tot 24 uur in de koelkast. (Hoe langer je doet, hoe beter de speculaaskruiden schijnen in te trekken.)
2. Doe voor de crumble ongeveer hetzelfde: roer alle droge ingrediënten behalve de amandelen door elkaar en voeg weer de boter-in-blokjes toe. Kneed ditmaal tot een – goh – crumble. Snijd de amandelen in stukjes en kleed die er tot slot doorheen. Zet ook de crumble even in de koelkast.
3. Verwarm (minstens een uur later dus) de oven voor op 180 graden Celsius. Doe bakpapier op de bodem van een 20cm-bakvorm en haal de bol deeg uit de koelkast. Bekleed hiermee de bodem en ongeveer de helft van de randen. Leg de rest van het vel bakpapier op het deeg en doe hierin wat steunvulling, zodat je de bodem eerst ‘blind kunt bakken’. Zet hem 25 minuten in de oven.
4. Verwijder na die tijd het bakpapier met steunvulling (die kun je overigens gewoon hergebruiken) en strooi het paneermeel over de bodem. Verdeel vervolgens de bevroren frambozen eroverheen en tot slot de speculaascrumble. Zet de speculaaskruimeltaart nog 30 minuten in de oven en laat hem daarna goed afkoelen. Eet smakelijk!
Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?
Wauuuuuuuw! Dit moet ik maken!
Oe, dit ziet er echt vet goed uit!
Audrey heeft onlangs geplaatst…Mijn haat-liefdeverhouding met YouTube
WOW! Hoe doe je dit toch Maaike. Soms zou ik je willen inhuren voor mijn dagelijkse kost. Ook onwijs fijn dat je geen gekke amandelmeel/geweekte cashewnoten/100 dure dadels of weet ik wat gebruikt.
Claire heeft onlangs geplaatst…Recept: de ultieme vegan burrito
Oh waaaaauw, een speculaaskruimeltaart! Hij ziet er geweldig uit! Lijkt me heerlijk :).
Ik ben heel erg benieuwd naar de rest van je blog, leuk om je zo te leren kennen!
Liefs, Sanne
Sanne heeft onlangs geplaatst…Dingen waar ik héél blij van word