Recept: Vegan speculaaskruimeltaart met frambozen

Recept vegan speculaaskruimeltaart met frambozen

Over iets meer dan een week is het alweer 5 december! Dat betekent niet alleen dat ik inmiddels al net iets te veel kruidnoten achter de kiezen heb, maar ook dat grote delen van ons huis inmiddels verboden gebied zijn. Op de ene slaapkamer staat de surprise van mijn vader, op de andere staat mijn eigen surprise en als ik vanaf hier onder de bank gluur, zie ik iets van mijn zusje staan. En dan te bedenken dat ik komende week óók nog cadeautjes moet kopen en een gedicht moet schrijven… Tja, dan heb ik die kruidnoten wel nodig. Of deze speculaaskruimeltaart met frambozen natuurlijk! Geloof het of niet, maar ik bedacht in september al dat ik iets met frambozen en kruidnoten wilde maken. Nu heb ik het dan eindelijk gedaan en het is vet lekker! Helemaal geschikt voor een vegan Sinterklaas. :)

Dit heb je nodig voor een taart van 20 centimeter / voor 8 personen
Voor de bodem
200 gram bloem
100 gram donkerbruine basterdsuiker
160 gram vegan margarine (ik gebruikte de biologische margarine van Remia, Becel 100% plantaardig kan ook)
1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
Snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille-extract

Steunvulling (ik gebruikte spliterwten)

Voor de vulling
3 eetlepels vegan paneermeel
250 gram diepvriesframbozen

Voor de crumble
100 gram bloem
50 gram donkerbruine basterdsuiker
60 gram vegan margarine
0,5 eetlepel koek- en speculaaskruiden
Snufje zout
40 gram blanke amandelen

Recept vegan speculaaskruimeltaart met frambozen 2

En zo maak je het
1. Roer alle droge ingrediënten voor de bodem door elkaar. Snijd de boter in stukjes en voeg die tot slot ook toe, samen met het vanille-extract. Kneed tot een stevige bol deeg, rol deze in plastic folie en leg hem 1 tot 24 uur in de koelkast. (Hoe langer je doet, hoe beter de speculaaskruiden schijnen in te trekken.)
2. Doe voor de crumble ongeveer hetzelfde: roer alle droge ingrediënten behalve de amandelen door elkaar en voeg weer de boter-in-blokjes toe. Kneed ditmaal tot een – goh – crumble. Snijd de amandelen in stukjes en kleed die er tot slot doorheen. Zet ook de crumble even in de koelkast.
3. Verwarm (minstens een uur later dus) de oven voor op 180 graden Celsius. Doe bakpapier op de bodem van een 20cm-bakvorm en haal de bol deeg uit de koelkast. Bekleed hiermee de bodem en ongeveer de helft van de randen. Leg de rest van het vel bakpapier op het deeg en doe hierin wat steunvulling, zodat je de bodem eerst ‘blind kunt bakken’. Zet hem 25 minuten in de oven.
4. Verwijder na die tijd het bakpapier met steunvulling (die kun je overigens gewoon hergebruiken) en strooi het paneermeel over de bodem. Verdeel vervolgens de bevroren frambozen eroverheen en tot slot de speculaascrumble. Zet de speculaaskruimeltaart nog 30 minuten in de oven en laat hem daarna goed afkoelen. Eet smakelijk!

Recept vegan speculaaskruimeltaart met frambozen 3

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

4 thoughts on “Recept: Vegan speculaaskruimeltaart met frambozen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge