Kerstrecept: Linzenloaf met walnootpesto (bijgerecht)

Kerstrecept vegan linzenloaf met champignons en walnootpesto

Ik zeur al jaren bij mijn moeder om een keukenmachine, met als voornaamste argument: ‘Hoe cool is het als ik dan gewoon mijn eigen hummus kan maken?’ We hebben hem echter nog steeds niet, voornamelijk door ruimtegebrek in de keuken. Wist ik veel dat er staafmixers zijn die bijna net zo goed zijn – daar kwam ik pas laatst achter. Je begrijpt dat ik stiekem even een vreugdedansje maakte toen mijn walnootpesto helemaal lukte. Zo tof! Die pesto moest alleen ook nog ergens bij, dus maakte ik deze ‘linzenloaf’ als bijgerecht. Sinds deze burgers ben ik namelijk nogal fan van de combinatie van linzen en champignon. Het geeft een semi-vleesstructuur, en daarnaast zijn linzen gewoon heel lekker (én best gezond). Een heel leuk kerstrecept!

Dit heb je nodig voor minstens 4 personen als bijgerecht (of 3 personen als hoofdgerecht)
Voor de loaf
500 gram champignons
2 blikjes linzen
1 uit
3 teentjes knoflook
1 bruine boterham
4 eetlepels lijnzaad
40 gram walnoten
3 eetlepels verse peterselie
Zwarte peper

Voor de pesto
60 gram walnoten
De blaadjes van 1 basilicumplant (5 tot 10 gram)
Ongeveer evenveel verse peterselie (dus ook 5 tot 10 gram)
5 eetlepels olijfolie

(Mocht je nog twijfelen: je moet de pesto wel echt maken, hoor. Zo lekker! En anders is het veel minder speciaal.)

En zo maak je het
1. Doe het lijnzaad in een schaaltje en schep er 12 eetlepels water bij. Roer dat goed door elkaar en zet het aan de kant.
2. Maak de champignons schoon en snijd ze in heel kleine stukjes. Doe hetzelfde met de ui en de knoflook. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg daarna de champignonstukjes doe en bak die gaar. Laat daarna een beetje afkoelen; als er vocht uit de champignons is gekomen, giet ze dan even af (in een zeef).
3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
4. Giet de linzen af en doe ze in een kom; prak ze een beetje met een vork of stamppotstamper. Haal de korst van de boterham en ‘pluk’ die in kleine stukjes boven de kom. Snijd de walnoten iets kleiner en voeg die ook toe, samen met de peterselie en peper naar smaak. Doe tot slot de champignons en lijnzaad’eieren’ erbij en kneed het geheel tot een gehakt-achtige structuur.
5. Doe bakpapier in een cakevorm (dan komt hij er het mooist uit) en verdeel het linzenmengsel over de bodem. Bak hem in 60 tot 75 minuten gaar.
6. Maak ondertussen de pesto door alle ingrediënten te pureren met de staafmixer of in een keukenmachine. Leg de linzenloaf op een cakeschaal en snijd er plakjes af; serveer met de pesto. Eet smakelijk!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge