Recept: Pittige Mexicaanse zoete aardappelstamppot

Recept pittige vegan Mexicaanse zoete aardappelstamppot

Ik ken maar weinig mensen die niet van Mexicaans eten houden, en ik ben daarop geen uitzondering. Alles met mais, bonen en/of heel veel guacamole vind ik per definitie lekker. Het is dat de Indiase keuken ook nog bestaat, anders was de Mexicaanse waarschijnlijk in de race geweest voor mijn favoriete keuken. Alweer een hele tijd geleden besloot ik de Hollandse stamppot eens een buitenlands tintje te geven en creëerde ik deze Mexicaanse zoete aardappelstamppot met pittige tomatensalsa. Het klinkt wellicht een beetje vreemd, maar het was een erg geslaagd experiment. De vegan stamppot is superkleurrijk; alleen daarom al ben ik fan van zoete aardappel! Een lekker (en) makkelijk door-de-week-recept, geschikt voor elk seizoen. :)

Dit heb je nodig voor 2 personen
Voor de stamppot
4 kleine of 2 grote zoete aardappels (geschild in totaal iets minder dan 400 gram)
200 gram mais
Een blikje zwarte bonen (NIET in chilisaus)
Paprikapoeder naar smaak

Voor de tomatensalsa
1 teentje knoflook
3 tomaten
1 chilipepertje
Paprikapoeder naar smaak

En zo maak je het
1. Breng wat water aan de kook in een pannetje. Snijd een kruisje in de onderkant van de tomaten. Prik een vork in de bovenkant en houd de onderkant ongeveer een halve minuut in het kokende water. Als het goed is kun je dan zo het velletje los trekken! Snijd de tomaten daarna in kleine blokjes.
2. Pel ook vast de knoflook en snijd in heel kleine stukjes. Ontdoe het pepertje van zijn zaadlijstjes en snijd ook dit in heel kleine stukjes.
3. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes. Breng opnieuw water aan de kook en kook de aardappels hier zo’n 15 minuten in.
4. Verhit ondertussen wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook en het pepertje. Voeg de tomaten en paprikapoeder naar smaak toe en bak dit even, tot het een mooi prutje wordt (sorry, ik weet echt even geen smakelijkere term om het te omschrijven).
5. Warm de zwarte bonen en mais op in het vocht van de bonen plus wat extra water. Niet aan de kook brengen, als ik de verpakking moet geloven.
6. Prak de zoete aardappels met een vork (als het goed is gaat dat heel makkelijk). Je kunt eventueel een beetje warm water of eigen kookvocht toevoegen om de puree smeuïger te maken. Giet de bonen en mais af en meng deze erdoorheen, samen met paprikapoeder naar smaak.
7. Verdeel de Mexicaanse zoete aardappelstamppot over twee borden en verdeel de tomatensalsa eroverheen. Eet smakelijk!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

One thought on “Recept: Pittige Mexicaanse zoete aardappelstamppot

  1. Mais? Bah. Bonen? Ook niet mijn ding ;) Dus ik denk dat je toch iemand kent die niet zo van Mexicaans is. Ik heb ooit bij een Mexicaans restaurant gegeten en ik herinner me vooral dat ik het zo pittig vond. Maar blijkbaar wel eetbaar ;)
    Audrey heeft onlangs geplaatst…De Limburgse Blogger-tag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge