5 TED-talks over veganisme die je echt moet zien

5 TED-talks over veganisme die je echt moet zien

Jullie kennen vast TED (Technologie, Entertainment en Design) wel: conferenties waarbij sprekers worden uitgedaagd in maximaal 18 minuten iets te vertellen over hun vakgebied. Het begon met een jaarlijkse conferentie in Californië, maar inmiddels worden er ook allerlei onafhankelijke TEDx-evenementen georganiseerd. Veel van die talks zijn terug te vinden op internet; niet alleen heel goed tijdverdrijf (op je luie zondag bijvoorbeeld), maar ook nog eens heel interessant! Ik keek laatst een aantal video’s over plantaardig eten – waarvan de helft overigens wordt gehouden door mensen die dat níet helemaal doen – en het leek me leuk om de beste TED-talks over veganisme even op een rijtje te zetten. Here we go!

Ending the battle between vegans, vegetarians, and everyone else – Brian Kateman
Vrijwel elke TED-talk die ik zag, ging over de gezondheidsvoordelen van veganisme, over de milieuvoordelen of over dierenwelzijn. Brian Kateman pakte het anders aan en lichtte eerst uit dat mensen zich ongemakkelijk gaan voelen als iemand zegt dat hij of zij vegan is, en benadrukte daarna dat we die scheiding niet zo duidelijk moeten maken. Hoewel hij meerdere dingen zegt waar ik het niet helemaal mee eens ben (van ‘a more difficult sacrifice for our planet‘ tot het impliceren dat het al genoeg is om een klein beetje minder vlees te eten), is zijn talk echt een aanrader! (Want oh ja, hij kan ook nog eens goed spreken.)

What’s wrong with what we eat – Mark Bittman
Mark Bittman is een iets minder goede spreker, maar zijn verhaal vat wel ongeveer de redenen samen waarom vegan eten een goed idee is (en dan met name de milieu-effecten). Hoewel hij niet per se tegen het eten van vlees is, laat hij wel zien dat de bio-industrie de afgelopen eeuw helemaal uit de hand is gelopen.

The food we were born to eat – John McDougall
Zoals ik al eerder schreef, zijn er behoorlijk wat talks te vinden over plantaardig eten en gezondheid. Ook de arts John McDougall praatte erover, waarmee hij meteen laat zien dat mensen eigenlijk niet gemaakt zijn om vlees te eten. (En ook zijn talk is erg sterk!) En andere aanrader als je op zoek bent naar gezondheidspraat is ‘Plant-strong & healthy living’ van Rip Esselstyn.

The Power of Plant-Based Eating – Dr. Joanne Kong
Oké, de opbouw van deze TED-talk had duidelijke gekund en het praten vanuit het varken zal niet voor iedereen even overtuigend zijn, maar vooral aan het einde zegt Kong heel interessante dingen over kiezen welke dieren we wel en niet eten en over de culturele aspecten van vlees eten.

Meet the new meat – Mark Post
Tot slot ook een TED-talk van een Nederlander: Mark Post, een onderzoeker die als eerste ter wereld een hamburger maakte zonder een dier te vermoorden. Hoewel ik er nog niet over uit ben of dit diervriendelijke vlees wel of niet vegan is (je gebruikt er immers nog steeds dieren voor, zij het op een andere manier), is het vooral voor de vegans die milieu als belangrijkste beweegreden hebben, erg interessant om te horen over hoe je een net-echte hamburger kunt maken van slechts een enkele cel van een koe. Overigens zijn er meerdere TED-talks over dit onderwerp te vinden, waaronder ook ‘The bio-printing of leather and meat’ van Andras Forgacs.

Kijk jij wel eens TED-talks? (zo ja: wat vind jij de beste TED-talks over veganisme?)

PS. Ja, ik heb een heel oude laptop met nog zo’n klein rond dingetje op het toetsenbord, waarvan niemand weet waar het voor is.
PPS. I’m back! Ik was van de week in Marrakech en had niet echt zin om vooruit te bloggen, maar aankomende week komen er ook weer recepten online en zo. :)

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

3 thoughts on “5 TED-talks over veganisme die je echt moet zien

  1. Ik heb de talk van Brian Kateman gezien, waar ik het ook niet helemaal mee eens ben, maar hij heeft wel een originele aanpak. Ook heb ik de talk “Toward rational, authentic food choices” van Melanie Joy gezien. Die vond ik echt heel goed. Gaat over carnisme, en hoe het kan dat we honden lief vinden en koeien eten. Echt een aanrader! Bedankt voor de andere tips :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge