Zo overleef je de VeganChallenge!

VeganChallenge oktober tips

Over iets meer dan een week begint de VeganChallenge weer! Er staan bijna 2.600 mensen ingeschreven, maar uiteraard kun je nog meedoen. De VeganChallenge, een maand lang veganistisch eten in oktober, is volgens mij dé perfecte manier om uit te proberen of veganisme wat voor jou is. Zelf heb ik nooit meegedaan, maar ik deed ooit zelf iets soortgelijks. Het leek me dus wel leuk om wat tips te geven! Want nee, het zal misschien niet altijd even makkelijk zijn. Maar ja, het is wél de moeite waard.

1. Plan je maaltijden van tevoren
Toen ik pas net vegan was, had ik nog niet zoveel ideeën wat voor maaltijden ik allemaal kon maken, en als je nog geen vegetariër bent is het al helemaal een grote omslag. Even snel de supermarkt in duiken om wat ingrediënten te kopen waarmee je iets in elkaar kunt flansen, is er dus niet altijd meer bij. Ik vond (en vind) het daarom handig om aan het begin van de week recepten op te zoeken en gewoon voor de hele week boodschappen te doen. Dan weet je in ieder geval zeker dat het goed zit!

2. Voeg een heleboel vegan blogs/YouTube-kanalen/Instagram-accounts aan je lijstje toe (als je dat nog niet hebt gedaan, natuurlijk)
Op zulke accounts kun je heel snel inspiratie opdoen, zonder er echt naar te hoeven zoeken – en hé, naar eten kijken is natuurlijk nooit verkeerd. Een paar aanraders zijn zijn Hot for food, De groene meisjes, Vegetus , Vegan Richa, Chocolate Covered Katie, Lisa goes vegan, Minimalist baker, Oh she glows, The scent of cinnamon, The first mess, Vegadutchie en Squatcilla. Wel heel veel healthy gedoe, maar zie punt vier. Op de site van de VeganChallenge zelf vind je trouwens ook heel veel recepten!

3. Let niet te veel op voedingsstoffen
Natuurlijk, ijzer en eiwit en dat soort dingen zijn belangrijk voor je. En als je besluit om veganistisch te blijven eten (wat een groot deel van de deelnemers volgens mij wel doet), zul je misschien ook ooit moeten geloven aan het bijhouden van wat je eet. In zo’n proefmaand is het echter al overweldigend genoeg om te letten op de dingen die je eet, laat staan op wat erin zit. Het bespaart een hoop stress en tijd als je dit punt maar even los laat. Als je gewoon recepten gebruikt, zit het meestal trouwens toch wel goed.

4. Wees niet te streng voor jezelf
Dat loslaten sluit mooi aan op mijn volgende tip: wees niet te streng voor jezelf. Ik heb wel eens gehad dat ik een koekje in mijn mond stak en me pas twee uur later bedacht dat het waarschijnlijk niet vegan was geweest. Kan gebeuren, dan hoef je niet meteen op te geven!

5. Bak brownies
Dit klinkt een beetje als een grapje, maar ik meen het: bak iets lekkers! Niemand wil een hele maand op wortels en hummus leven, hoe geweldig hummus ook is. Maar even serieus, het is echt niet leuk om iedereen koekjes en snoep te zien eten terwijl jij niks ‘mag’. Dus om het een beetje leuk (lekker) te houden, kun je het beste zelf iets maken. En ja, daar kan dus prima suiker in (in plaats van zoete aardappel, zwarte bonen en avocado). Deze van de VeganChallenge zijn heel lekker, maar op mijn blog komen binnenkort ook nog geschikte dingen. ;) Bakken is niet alleen leuker, maar je hoeft ook nog eens niet op allerlei ingrediëntenlijstjes te kijken als je zelf iets maakt.
PS. Waarschijnlijk halen die brownies je nog over om vegan te blijven eten ook. Of nou ja, dat deden ze bij mij.
PPS. Je kunt trouwens ook gewoon Punselie’s stroopkoekjes, LU Chocolate chip koeken of kruidnoten (als je daar niet tegen bent in oktober) kopen.

6. Weet waar je het voor doet
Het zou best kunnen dat je meedoet aan de VeganChallenge omdat je gewoon benieuwd bent hoe dat is, vegan eten. Maar de kans is groot dat je er ook een andere reden voor hebt: dat je niet ‘verantwoordelijk’ wil zijn voor dierenleed of je steentje bij wil dragen aan een beter milieu, bijvoorbeeld. Eventueel zou je daar meer info over kunnen opzoeken (of de docu Cowspiracy kijken, als je dat nog niet hebt gedaan). Als je heel erg in de verleiding komt om niet-vegan brownie te eten, is het een stuk makkelijk om die te ‘weerstaan’ als je weet waarom je meedoet! 

7. Heb je standaard antwoord klaar
Ja, je krijgt vragen (die 9 van de 10 keer een variatie zullen zijn op ‘Waarom die je dit in hemelsnaam?’). Ja, dat is irritant. Maar als je een standaard antwoord klaar hebt, valt het wel mee. Het makkelijkst is om te zeggen dat je gewoon een keer wil uitproberen of je het zou kunnen, maar je kunt ook een meer inhoudelijk antwoord klaar hebben. Wordt het allemaal een stuk makkelijker van.

8. GENIET
Ken je de uitspraak veganism is a joy, not a sacrifice? Ja, dat is dus helemaal waar. Ik heb het gevoel dat ik veel meer van eten geniet dat ik wel ‘mag’ dan eerst. Daarnaast is het vet leuk om recepteninspiratie op te doen op de site van de VeganChallenge (of natuurlijk mijn blog ;)) en met andere deelnemers te kletsen. En hé, het is maar een maand. Dus als je bang bent dat je het niet overleeft: ik leef nog steeds na acht maanden, haha.

Heel veel succes!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

One thought on “Zo overleef je de VeganChallenge!

  1. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de vegan challenge niet geheel vegan doe. Ik woon nog thuis en het is al een drama dat ik geen vlees en vis meer eet. Daarom heb ik mij wel ingeschreven (ook al gaat er wat fout, want ik ontvang geen mail). Ik let zelf sinds veggie world op wat ik eet en probeer zoveel mogelijk vegan te kiezen. Ik hoop héél snel uit huis te kunnen en wil dan geheel veganist worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge