Recept: Vegan burger met champignon en spinazie

Recept vegan burger met champignon en spinazie

‘Als ik mijn ogen dicht doe, is het net alsof ik gewoon gehakt aan het kneden ben,’ merkte blogvriendin en fervent vleeseter Audrey op. ‘Fascinerend,’ zei ze even later. En tot slot, toen ze aan het eten was: ‘Dit is lekker! En ik houd niet eens van linzen.’ Eigenlijk zegt dat al genoeg, maar omdat de intro anders zo kort wordt, toch nog maar even een wat uitgebreider verhaaltje. Ik moet toegeven dat mijn verwachtingen van deze burgers nogal laag waren. Ik heb namelijk eerder een champignonburger gemaakt, die niet alleen compleet uit elkaar viel, maar ook nog eens heel smaakloos was. Daar komt bij dat het gewoon lastig is om burgers te maken zonder ei of vlees. Toch ga ik de uitdaging wel eens aan, omdat uitproberen leuk is. Natuurlijk kost het meer tijd en moeite dan wanneer je gewoon een Tivall-burger in de pan gooit, maar dat is het waard. Zeker bij deze vegan burger met champignon, spinazie en olijf!

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 burgers
1 blik linzen (uitlekgewicht 265 gram)
250 gram champignons
1 ui
3 teentjes knoflook
3 handjes spinazie
30 zwarte olijven
6 eetlepels tarwebloem
2 eetlepels gedroogde tijm
Zwarte peper
Vegan paneermeel (in het goedkoopste paneermeel in de supermarkt zit meestal geen ei)

En zo maak je ze
1. Was de champignons en snijd ze in heel kleine stukjes. Snijd ook de ui en de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de champignons, ui en knoflook ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de spinazie toe en bak net zo lang door tot die geslonken is.
2. Giet de linzen af en doe ze in een grote kom. Prak de linzen fijn met een vork; als er wat heel blijven, is dat niet erg. Doe de gebakken groenten bij de linzen. Snijd de olijven in kleine stukjes en voeg die ook toe. Roer alles door elkaar.
3. Voeg de bloem, tijm en flink wat zwarte peper toe. Kneed het mengsel goed en vorm er dan zes burgers van (pro tip: even op de vorm van je broodje letten. Ik maakte een rechthoekige burger, woehoe).
4. Doe wat paneermeel in een diep bord en leg de burgers hier om de beurt aan beide kanten in. Zorg dat er genoeg paneermeel op zit! (Overigens kun je het er ook ‘overheen strooien’ en er lichtjes in drukken.) Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de burgers in hooguit tien minuten aan beide kanten goudbruin. (Meerdere keren draaien.) Serveer ze op een broodje met sla, tomaat en eventueel ui, augurk, saus etc. Eet smakelijk!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

3 thoughts on “Recept: Vegan burger met champignon en spinazie

 1. Dit was zo goddelijk! Ik had er vijf gemaakt, waarvan twee voor vanavond en drie voor het weekend. Heb er toch nog 1 extra genomen. Dit is een blijfertje

 2. Ik heb de burgers gemaakt en ze smaakten echt heel goed!

  Ik ben een vrij luie keukenprinses, en snij dus niet graag veel groenten in kleine stukken omdat er veel tijd in gaat zitten. Mijn variant: gooi alle groenten en kruiden de keukenmachine (food processor). Schep het daarna over in een kom, kneed de bloem er doorheen et voila. Werkte perfect!

  Echter heb ik wel nog een vraagje:
  Ik krijg ze aan de binnenkant niet goed gaar. Ik heb er zowel in de pan gebakken als in de oven 20 min op 180 graden, maar van binnen blijven ze vrij nat, “rauw-achtig”.

  Heb je een tip voor mij om ze van binnen net zo “gaar” te krijgen als van buiten?

  Dankje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge