Recept: Portobelloburger met pittige tempeh en tomaat

Recept portobelloburger met pittige tempeh en tomaat

Ik kan me serieus niet herinneren wanneer ik voor het laatst een burger at (op dit exemplaar na dan). Zou best kunnen dat dat de vegaburger is die ik twee jaar geleden bij de McDonalds at. Ik was eerst vijf minuten bezig met de overload aan mayonaise eraf schrapen, om vervolgens te ontdekken dat het hele ding veel te klef was. Ook toen ik nog wel vlees at, at ik trouwens niet echt burgers. Heel af en toe op de barbecue misschien, maar ik heb het hamburgers eten duidelijk niet meegekregen van thuis. Toen de portobello’s laatst in de aanbieding waren, bedacht ik echter dat ik best eens kon proberen daar een burger van te maken. En dat werd deze! Ik combineerde de portobello met tempeh voor een extra vleesstructuur – voor de mensen die denken dat tempeh hetzelfde is als tofu: nope! Tofu is zompig en smaakloos, tempeh is ook wel smaakloos als je ‘m niet marineert, maar heeft toch een veel sterkere bite. Hoe dan ook, aanschouw mijn portobelloburger met pittige tempeh en zongedroogde tomaat! Hij heeft zo’n spicy tomatensmaakje and I like that.

Dit heb je nodig voor 2 burgers
– 2 broodjes naar keuze
– 225 gram tempeh
– 1 blikje tomatenpuree (68 gram)
– 4 eetlepels sojasaus
– 3 eetlepels olijfolie
– 1 teentje knoflook
– 2 theelepels cayennepeper
– 3 theelepels paprikapoeder
– 2 portobello’s
– Rucola
– 12 zongedroogde tomaatjes
– Curry of chilisaus

En zo maak je het
1. Meng de tomatenpuree met de sojasaus, olijfolie en de kruiden. Pers de knoflook erboven uit en roer die er ook doorheen. Snijd de tempeh in dunne reepjes (ongeveer een halve centimeter) en leg de reepjes in een schaal. Verdeel de marinade eroverheen; zorg dat beide kanten van de tempeh ‘besmeerd zijn’. Laat dit 1 uur in de koelkast staan.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en leg hier de tempeh in. Zet de schaal 10 minuten in de oven.
3. Maak ondertussen de portobello’s schoon en bestrijk ze met wat olijfolie (en eventueel peper, zout en cayennepeper). Haal de ovenschaal kort uit de oven om de tempeh om te draaien en de portobello’s erbij te lezen en zet dan terug in de oven voor 15 à 20 minuten (tot de portobello gaar is).
4. Beleg de broodjes met een beetje rucola, tempeh, zongedroogde tomaatjes, de portobello en curry of chilisaus. Eet smakelijk!

PS. Ik at de burger met een salade van rucola, cherrytomaatjes, zwarte olijf en balsamicoazijn. Lekker! :)

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

One thought on “Recept: Portobelloburger met pittige tempeh en tomaat

  1. Pendidikan adalah hal mutlak untuk maju…beruntung sang anak punya orang tua yang punya kemauan besar dan pantang menyerah dalam mewujudkan pendidikan tinggi bagi anaknya, disaat banyak orang tuan yang gampang menyerah dengan keadaan…siapa yang bersungguh pasti akan mendapat….-= Berry Devanda´s last blog .. =-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge