Kerstrecept: Cinnamon rolls met appel en karamel (brunch)

Kerstrecept vegan cinnamon rolls met appel en karamel

Het moet een paar maanden geleden zijn dat ik van een foodblogger hoorde dat ze al begonnen was met haar kerstplanning, een paar weken geleden dat ik het eerste kerstrecept online zag en een paar dagen geleden dat iemand zei dat ze alle boodschappen in huis had. Zelf ben ik daar nooit zo snel mee. Vandaar dat ik, onder het mom ‘speciaal voor de mensen die nu ook nog een menu samen moeten stellen’, de aankomende dagen nog een aantal kerstrecepten ga posten. Te beginnen met de kerstbrunch, uiteraard! Cinnamon rolls worden in Zweden ook wel als gebak gegeten, maar ze kunnen prima als brunch. Ik maak ze eigenlijk veel te weinig, gezien mijn grote liefde voor kaneel. Het komt vrij regelmatig voor dat mijn ouders klagen dat ‘de kaneel nu alwéér op is’. Deze cinnamon rolls met appel en karamel zijn extra speciaal! (Gezond zijn ze niet, maar daar is het Kerst voor.) Je kunt ze de avond van tevoren maken en dan ’s ochtends afbakken, dan zijn ze lekker warm.

Dit heb je nodig voor 12 broodjes
Voor het deeg
200 milliliter plantaardige melk
100 gram plantaardige margarine (bijvoorbeeld Remia biologische margarine)
7 gram droge gist
500 gram bloem
1 theelepel zout
1 eetlepel kaneel
3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker

Voor de vulling
5 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel kaneel
2 kleine appeltjes (of 1 grote)

Voor de karamelsaus
50 gram kristalsuiker
50 milliliter plantaardige melk

En zo maak je ze
1. Verwarm de melk samen met de margarine in een pannetje, tot de boter gesmolten is. Laat het mengsel even afkoelen en roer ondertussen de bloem, het zout, de suiker en de kaneel door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van de kom. Roer de gist goed door het melkmengsel en schenk dat in het midden van de bloem. Roer voorzichtig door elkaar en kneed dan nog een paar minuten met je handen, tot je een soepel deeg hebt.
2. Vet een kom (kan dezelfde zijn) in met een beetje olie en leg het deeg daarin. Maak een theedoek vochtig en leg die over de kom heen. Laat het deeg op deze manier een uur rijzen op een warme plek.
3. Doe na dat uur een beetje bloem om het aanrecht en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 centimeter dik. Maak de bovenkant vochtig met wat water. Roer de suiker en kaneel door elkaar en verdeel dat over het deeg; laag één (lange) rand vrij, zodat je de rol daar straks mee ‘aan elkaar kunt plakken’. Schil de appeltjes en snijd ze in plakjes; leg die in rijen op het deeg. Rol het deeg daarna op tot een lange ‘worst’.
4. Snijd het deeg in 12 plakken. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg de cinnamon rolls daarin. Ik had er een paar over, dus die moesten in een ander schaaltje, haha. Leg de theedoek weer over de schaal en laat ze nog minstens een uur rijzen. De hele nacht kan dus ook, dan kun je ze het beste even in de koelkast zetten.
5. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak de cinnamon rolls in 25 à 30 minuten bruin. Maak ondertussen de karamelsaus door 50 gram suiker met 3 eetlepels water in een steelpannetje te doen. Zet dat op middelhoog vuur en wacht net zo lang tot de suiker bruin begint te worden. Begin pas met roeren (!) als het mengsel bruin wordt, net zo lang tot het een mooie karamelkleur heeft. Dat proces gaat vrij snel, dus let goed op. Schenk daarna al roerend in beetjes de melk bij de karamel (pas op, dat gaat borrelen!). Schenk de karamelsaus tot slot over je cinnamon rolls met appel. Eet smakelijk!

Meer vegan kerstinspiratie? Kom dan de komende dagen terug op mijn blog! Morgen vind je hier een voorgerecht, dinsdag een hoofdgerecht, etc. :) 

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge