Recept: Vegan crème brûlée met appel en kaneel

recept vegan crème brûlée met appel en kaneel

In Barcelona at ik ooit ergens waar vegan crema catalana op de kaart stond en dat vond ik altijd heel fascinerend. Dat bestond toch juist uit room en eieren? Een tijdje geleden besloten Audrey en ik een vegan crème brûlée (dat is ongeveer hetzelfde) proberen te maken, om te kijken of dat kon. ‘Maar dit is toch helemaal niet handig, om zo kaneel op een theelepel te krijgen?’ vroeg Audrey, terwijl ze verwoed met het potje kaneel heen en weer schudde. Ik draaide het dekseltje eraf. ‘Zo denk ik wel.’ Audrey schudde nog een keer en er belandde een heleboel kaneel in de custard. Het mengsel kleurde langzaam bruin. ‘Oké,’ besloot ik, ‘dan wordt het appel-kaneel crème brûlée.’ En dat is dus hoe kleine foutjes in de keuken soms tot vet leuke – en vooral lekkere – dingen kunnen leiden.

Dit heb je nodig voor 5 personen
– 40 gram custardpoeder
– 40 gram suiker + 6 theelepels
– 500 milliliter sojamelk
– 2 theelepels vanille-extract
– 3 theelepels kaneel
– 1 citroen
– 100 gram soja cuisine
– 1 klein appeltje

En zo maak je het
1. Rasp de schil van de citroen.
2. Meng het custardpoeder met de 40 gram suiker en roer hier 5 eetlepels van de sojamelk doorheen.
3. Verwarm de rest van de melk in een pannetje en voeg het custardmengsel hier al roerende aan toe. Voeg ook het vanille-extract, de citroenschil, 1 eetlepel citroensap, 2 theelepels kaneel en de soja cuisine aan toe. Breng zachtjes aan de kook en blijf roeren tot het mengsel is ingedikt (een paar minuten).
4. Verdeel de custard over 5 kleine schaaltjes en strijk glad. Zet de bakjes ongeveer een uurtje in de koelkast (kun je ondertussen mooi je hoofdgerecht opeten).
5. Schil het appeltje en snijd in kleine blokjes. Roer hier 1 theelepel kaneel en 1 theelepel suiker doorheen en zet ongeveer 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
6. Verdeel ongeveer 1 theelepel suiker over elk schaaltje en ‘verbrand’ dit met een klein brandertje (hebben ze gewoon bij de Action), tot er een gekarameliseerd laagje ontstaat. Verdeel hier de appeltjes over en klaar is je vegan crème brûlée. Eet smakelijk!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

9 thoughts on “Recept: Vegan crème brûlée met appel en kaneel

    1. Volgens mij is al het custardpoeder gewoon vegan? Ik heb in ieder geval die van Dr Oetker, met als ingrediënten: mais­zet­meel (be­vat SULFIET), zout, kleur­stof­fen (E160a, E160b), aro­ma (dit heb ik trouwens niet helemaal overgetypt hoor, haha, lang leve internet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge