Recept: Tomatenrisotto met artisjok en olijven

Recept tomatenrisotto met artisjok en olijven

Iemand zei laatst tegen me dat je geen risotto kon maken zonder boter, room en kaas. Well, challenge accepted. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk nooit risotto eet, want het duurt altijd zo lang tot het gaar is. Ik snap bovendien niet helemaal dat mensen het comfort food noemen, want het is gewoon, nou ja, rijst. En toch vind ik het wel altijd lekker als ik het eet. Ik at al een keer vegan risotto met gegrilde bloemkool (helaas uit een kookboek, anders had ik het recept gedeeld) en dit keer ging ik aan de slag met een tomatenrisotto met artisjok. Risotto zonder wijn, want wijn is net zo goed weg te laten als kaas. Het mooie van dit recept is trouwens dat het zowel winters (want ‘comfort food‘) als zomers (want Italiaans) is. Wat moet je anders met dit onvoorspelbare weer?

Dit heb je nodig voor 4 personen
– 75 gram pijnboompitten
– 3 teentjes knoflook
– 350 gram risottorijst
– 1 vegan groentebouillonblokje voor 1 liter (dus 2 blokjes als ze voor 500 milliliter zijn)
– 4 tomaten
– 1 blik artisjokharten
– 30 zwarte olijven
– 50 gram rucola
– 2 eetlepels balsamicoazijn
– 2 eetlepels citroensap

En zo maak je het
1. Rooster de pijnboompitten in een droge hapjespan goudbruin.
2. Snijd de knoflook in heel kleine stukjes. Verhit wat olijfolie in diezelfde hapjespan en bak de knoflook hier een minuutje in.
3. Voeg de risottorijst toe en bak die een paar minuten mee, tot de korrels glazig zijn.
4. Los het bouillonblokje ondertussen op in 1,2 milliliter water. Doe steeds scheutje bouillon bij de risottorijst; wacht tot dat is opgenomen voor je er een nieuw scheutje bij doet. Blijf regelmatig roeren.
5. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes. Als je ongeveer de helft tot driekwart van de bouillon hebt gebruikt, kun je de tomaat bij de risotto doen.
6. Voeg ook de rest van de bouillon in beetjes toe en snijd, tussen het roeren door, de artisjokharten in stukjes en de olijven in plakjes.
7. Als je alle bouillon hebt gebruikt, kun je de artisjok, olijven, rucola, balsamicoazijn en het citroensap erdoorheen roeren.
8. Verdeel de risotto over vier borden en garneer met de pijnboompitten. Eet smakelijk!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge