Recept: Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Recept panzanella Italiaanse broodsalade

Over het algemeen bevalt het me goed om op kamers te wonen. Oké, ik woon dan wel niet in hartje Amsterdam, en het zou op zich leuk zijn als ik soms met huisgenoten kon eten, maar ik vind mijn kamer fijn en ik vind het heerlijk om een eigen plek te hebben. Maar aan studentencomplexen zitten ook nadelen – overgevoelige rookmelders, bijvoorbeeld. Die zijn sowieso al niet handig, maar al helemaal niet als je een goedkoop tweedehands oventje hebt. De laatste keer dat ik het brandalarm af liet gaan was alweer zeker twee jaar geleden, maar op de één of andere manier verkoolde er gisteren binnen vijf minuten een ovenbroodje. Heel veel rook, alarm, met knikkende knieën het geluid uit gaan zetten en een halfuur later stond er een meneer voor de deur om te checken of het inderdaad vals alarm was.

Afijn, gelukkig was het gedeelte van het brood dat ik voor dit recept nodig had wél nog gewoon goed, dus kon ik alsnog mijn eigen versie van de panzanella (Italiaanse broodsalade, ik kende het nog niet) van de blog Samen Bourgondisch maken. Makkelijk en lekker als lunch bijvoorbeeld!

Dit heb je nodig voor 2 personen, als lunch (of bijgerecht, bij een pasta of zo)
– 2 kleine bruine broodjes (ik nam kampioentjes) (het oorspronkelijke idee achter het recept is dat je het met oud brood doet, dus als je dat hebt; alleen maar beter! #nowaste en zo)
– Een bakje cherrytomaatjes
– Een derde komkommer
– 15 zwarte olijven
– 2 theelepels kappertjes
– 1 eetlepel olie + extra voor het brood
– 1 eetlepel balsamico-azijn
– 1 teentje knoflook
– Peper en zout
– Evt. een eetlepel edelgistvlokken

En zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. ‘Pluk’ de broodjes in kleine stukjes. Snijd de knoflook fijn en meng die door het brood. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de stukken brood daarop; besprenkel ze met wat olie, zout en peper. Rooster het brood in een paar minuten knapperig. Pro tip: laat het niet aanbranden.
2. Snijd ondertussen de cherrytomaatjes en de olijven door de helft, en de komkommer in blokjes.
3. Meng het tomaten, komkommer, olijven en kappertjes door het brood. Roer er een eetlepel olijfolie en een eetlepel balsamicoazijn doorheen. Zorg dat het brood goed het vocht (zowel van de olie/azijn als de tomaten/komkommer) opneemt; je kunt het geheel nog even laten staan om in te trekken. Roer er tot slot de edelgistvlokken doorheen. Eet smakelijk!

Kende jij panzanella al? In oktober mocht ik overigens ook al van Deborahs blog koken; toen maakte ik dit broodje saté van tempeh. Ook erg lekker!

Wil je dit recept voor panzanella opslaan? Sla dan onderstaande afbeelding op op Pinterest!
Recept panzanella Italiaanse broodsalade Pinterest

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

2 thoughts on “Recept: Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge