Zo maak je een goede eetplanning

Zo maak je een goede eetplanning

Toegegeven, een ‘eetplanning’ maken klinkt misschien als iets wat alleen fit girls doen. Maar eigenlijk is het niets meer dan bedenken wat je de komende week gaat eten, zodat je in één keer de boodschappen gaat doen. Een goede eetplanning heeft een aantal grote voordelen: het is efficiënt (je hoeft niet meer elke dag naar de winkel), het is goedkoper (je koopt veel minder) én misschien wel het beste: geen food waste! Vooral als je vaak alleen eet, kun je op al die punten waarschijnlijk nog wel wat verbetering gebruiken.

Voor studenten is het dus ideaal, maar eigenlijk kan ik het iedereen aanraden. Voorkomt ook dat je noedelsoep uit een pakje eet omdat je geen zin hebt om boodschappen te doen en niet weet wat je moet eten, haha. Oh, en voor degenen die zeggen dat ze liever kijken waar ze die dag zin in hebben: met zo’n planning kun je óók nog gewoon switchen van dag. Hier mijn stappenplan!

Stap 1: Kijk hoe je week in elkaar zit
Het is meer dan eens voorgekomen dat ik eten kocht voor een dag dat ik buiten de deur at, of een vergelijkbare situatie. Niet zo héél erg natuurlijk, maar toch is het handig om even te checken of je nog ergens rekening mee moet houden! Kijk bijvoorbeeld ook naar dagen waarop je minder (of juist meer) tijd hebt, of wanneer je maaltijden mee moet kunnen nemen. En als je rekening moet houden met een bepaald aantal personen, is dat ook wel handig. ;) 

Stap 2: Bekijk de aanbiedingen
Deze stap is weliswaar optioneel, maar kan – budgettechnisch gezien – nooit kwaad! Vóór ik besluit wat ik ga eten, check ik meestal even de aanbiedingen van de supermarkt waar ik vaak kom (Albert Heijn en Dirk). Producten die je kunt inslaan als voorraad, schrijf je meteen op het boodschappenbriefje; groenten en andere niet-houdbare producten kun je gebruiken als inspiratie voor je eetplanning.

Stap 3: Zoek of verzin recepten volgens het sneeuwbaleffect
Als het om recepten gaat, doe ik het als volgt: ik kies een (niet-houdbaar) ingrediënt uit en zoek daar een lekker recept mee. Dan schrijf ik op wat ik daarvoor nodig heb én kijk ik meteen wat ik overhoud. Dat laatste kan gebruikt worden als inspiratie voor een nieuw recept, etc. Op je boodschappenlijstje staan nu dus alle ingrediënten voor zeven (of minder) keer avondeten, plus eventueel dingen uit de aanbieding.

Stap 4: Vul het lijstje aan met standaard benodigdheden
Ik heb een lijstje met dingen die ik altijd op voorraad wil hebben omdat ik ze elke dag nodig heb, met bijvoorbeeld havermout, sojamelk en hummus. Elke week kijk ik op dat lijstje om te zien of er iets bijna op is, wat ik dan uiteraard moet kopen.

Stap 5: Boodschappen!
Eh, ja. Geen verdere uitleg nodig, neem ik aan. Ik vrees dat ik niet echt tips kan geven om efficiënt boodschappen te doen, want alles op mijn lijstje staat altijd kriskras door elkaar en dus loop ik tig rondjes door de winkel. Níet handig. 

Stap 6: Houd de rest van de week een nieuw lijstje bij
Afgezien van de standaard dingen die je altijd in huis moet hebben, gaan er gedurende de week vast ook andere dingen (zoals kruiden) op. Als dat zo is, kun je dat het best meteen opschrijven, want anders vergeet je het waarschijnlijk. Of nou ja, zo gaat dat altijd bij mij, haha.

Maak jij vaak een eetplanning?

Dit was mijn stappenplan voor het maken van een goede eetplanning! Vond je deze blogpost interessant? Pin onderstaande afbeelding dan op Pinterest:

Zo maak je een goede eetplanning Pinterest

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

One thought on “Zo maak je een goede eetplanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge