Recept: Baingan hyderabadi (aubergine in tomatensaus)

Recept vegan baingan hyderabadi (aubergine in tomatensaus)

Toen ik schreef over Indiaas restaurant Mantra, zei ik al dat ik het gerecht Baingan Hyderabadi sowieso een keer wilde proberen na te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Aubergine in een pittige saus met een tintje koriander en kokos, stond er op de kaart. Tja, dat kun je natuurlijk op allerlei manieren maken. De kokos liet ik weg – hoewel ik ook best kokosmelk in plaats van water had kunnen gebruiken – en de rest van het recept lijkt vast ook in geen enkel opzicht op de originele Baingan Hyderabadi, maar lekker was mijn aubergine in tomatensaus wel! Niet geschikt voor de mensen die koriander naar afwasmiddel vinden smaken (sorry), maar als je dat niet vindt, is dit recept zeker een aanrader. Als je al een redelijk normale kruidenstash hebt, is het bovendien hartstikke goedkoop. En daar houden we van, toch?

Dit heb je nodig voor 1 persoon
75 gram rijst (ik gebruikte basmatirijst)
1 kleine aubergine
100 gram tofu
140 gram tomatenpuree
1 eetlepel ketjap manis of sojasaus
1 teentje knoflook
1 theelepel sambal
2 theelepels gedroogde koriander
1 theelepel gemalen komijn
0,5 theelepel gemberpoeder
0,5 theelepel zwarte peper
0,5 theelepel kaneel

Recept vegan baingan hyderabadi (aubergine in tomatensaus)

 

En zo maak je het
1. Druk het vocht goed uit de tofu. Dat kun je doen door hem in keukenpapier of een schone theedoek te wisselen (WC-papier mag ook, als je student bent) en er iets zwaars op te drukken. Snijd de tofu in blokjes en de knoflook in klein stukjes. Doe de knoflook en ketjap in een schaaltje en roer de tofu hierdoorheen. Laat dit minstens een halfuur marineren in de koelkast.
2. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de tofu zo’n 5 minuten. Snijd ondertussen de aubergine in blokjes en bak die 10 minuten mee.
3. Voeg de tomatenpuree, sambal, alle kruiden en 250 milliliter water toe en laat dit 15 minuten pruttelen met een deksel erop. Roer regelmatig door. Kook ondertussen de rijst.
4. Schep de rijst en de aubergine in tomatensaus op een bord en garneer eventueel met nog wat koriander. Eet smakelijk!

 

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

2 thoughts on “Recept: Baingan hyderabadi (aubergine in tomatensaus)

    1. Wat grappig! Haal je vaak eten bij de toko? Ik eigenlijk nooit, hoewel het er wel altijd heel lekker uitziet. Zou het eigenlijk ook vaker moeten doen, want de toko is superdichtbij. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge