Recept: Vegan Snickerkoekjes (met chocolade, pinda en karamel)

Recept vegan Snickerkoekjes (met chocolade, pinda en karamel)

Vegan cake is heel makkelijk te maken, net als nog een heleboel andere soorten gebak. Maar vegan koekjes, ik weet niet, op de één of andere manier krijgen die toch altijd een heel andere structuur dan ik wil. Dat weerhoudt me er uiteraard niet van om ze gewoon te bakken. Voor jongerenkrant 7Days maakte ik eerder deze niet-vegan Snickerkoekjes en die waren zó lekker dat ik er ook een vegan variant van wilde proberen te maken. En wonder boven wonder lukte dat! Er kwam een vriendin op bezoek en ze nam zelfs drie koekjes, want ‘ze zijn zo verslavend’. Toen ik terloops benoemde dat ze veganistisch waren, haalde ze haar schouders op. Mission accomplished.

Dit heb je nodig voor 16 koekjes
– 1 rijpe banaan
– 100 gram lichtbruine basterdsuiker
– 50 gram zonnebloemolie
– 1 theelepel vanille-extract
– 200 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 2 eetlepels cacaopoeder
– Een snufje zout
– 60 gram gezouten pinda’s
– 5 eetlepels kristalsuiker
– Een scheutje sojamelk

En zo maak je ze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Prak de banaan met een vork tot een papje. Mix de basterdsuiker, het vanille-extract en de zonnebloemolie hierdoorheen.
3. Meng de bloem met het bakpoeder, zout en cacaopoeder. Kneed dit door het bananenmengsel tot er een beetje plakkerig deeg ontstaat. Kneed hier de pinda’s nog doorheen.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak ongeveer 16 kleine balletjes van het deeg. Leg deze op de bakplaat en druk ze plat.
5. Zet ze ongeveer 18 minuten in de oven en laat ze daarna minstens een halfuur afkoelen.
6. Maak de karamelsaus door 5 eetlepels suiker met 3 eetlepels water in een pannetje te scheppen; de suiker is dan net helemaal nat. Zet de pan op mediumhoog vuur en laat de suiker karameliseren (niet roeren dus!).
7. Zodra de suiker bruin wordt, moet je wel gaan roeren (met een kleine garde). Klop net zo lang tot de karamel een eh, karamelkleur heeft en haal hem dan van het vuur. Giet er een scheut sojamelk bij en klop hard door, tot de saus stopt met sissen.
8. ‘Verdeel’ de karamel over de koekjes door een lepel saus zigzaggend over de bakplaat te laten lopen (ik hoop dat dat een beetje duidelijk is, haha). Wacht tot de saus een beetje gestold is (afhankelijk van de hoeveelheid sojamelk stolt hij helemaal of blijft hij vrij vloeibaar) en dan kun je koekjes eten!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

8 thoughts on “Recept: Vegan Snickerkoekjes (met chocolade, pinda en karamel)

    1. Oh, echt? Ik kan me niet herinneren dat ik ooit koekjes zonder ei heb gebakken toen ik het niet bewust deed zeg maar! Doe je er dan meer boter in of zo?

  1. Die zijn er heel erg lekker uit, ga ik ook proberen, maar dan met iets minder suiker. Maar ik heb inderdaad altijd hetzelfde probleem, cake gaat heel goed. Maar koekjes die ik bak ik vaak iets mis mee. Misschien moet ik daarom ook maar even dit recept exact namaken ;) dan kan er niets mis gaan!

  2. ik heb ze vandaag gemaakt en het ging niet helemaal goed. het deeg was veel te nat, dus ik heb er meer bloem door heen gedaan. toen kwamen ze weer vrij droog uit de oven… de karamelsaus ging mis de eerste keer, want ik heb zoals je zei de suiker met 3 el water ‘onder water’ gezet, maar toen werd het gewoon suikersiroop. nog een keer gedaan met minder water, toen werd het wel echt karamel. maar omdat ik niet wist hoeveel een ‘scheutje’ melk precies moest zijn (ik heb nog nooit eerder karamelsaus gemaakt namelijk) heb ik er denk ik te weinig bij gedaan, waardoor de karamelsaus op de koekjes helemaal hard werd en niet echt lekker. kortom: geen succes dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge