Een tijdje geleden, toen ik nog uitgebreide blogplanningen maakte, deelde ik mijn receptideeën in per categorie. Daaraan kon je altijd duidelijk zijn: veel inspiratie voor hoofdgerechten, gebak en ontbijt, héél weinig ideeën voor voorgerechten en hapjes. Eigenlijk is dat nog steeds wel een beetje zo. Truth be told, mijn borrelhapjes bestaan 9 van de 10 keer uit bladerdeeg. Gelukkig vindt niemand dat erg, want bladerdeeg is nou eenmaal altijd goed, en bovendien is het heel veelzijdig.. Gisteren vierden we de verjaardag van mijn moeder en daarom probeerde ik vegan saucijzenbroodjes te maken. Naast dat ze er best wel echt uitzagen (al zeg ik het zelf), werden ze door het bezoek meer dan goedgekeurd. Yes!
Dit heb je nodig voor ongeveer 24 minisaucijzenbroodjes *
1 rol vers bladerdeeg (ik gebruikte dat van AH, 40×24 cm)
250 gram champignons
1 ui
150 gram tofu (uitgelekt gewicht **)
3 teentjes knoflook
3 eetlepels bloem
1 eetlepel gedroogde oregano
0,5 eetlepel paprikapoeder
Flink wat zwarte peper
* Note: dit recept is vooral geschikt voor kleine stukjes van saucijzenbroodjes; als je grote wil maken, wordt de binnenkant waarschijnlijk niet echt gaar. Working on that!
** Ik heb eerst een heel blok tofu in keukenpapier gewikkeld en er twee zware atlassen op gelegd zodat het helemaal kon uitlekken. Daarna heb ik er 150 gram vanaf gesneden.
En zo maak je ze
1. Maak de champignons schoon en snijd ze in halve plakjes. Snijd de knoflook in heel kleine stukjes, snipper de ui en verkruimel de tofu. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook, ui, champignons en tofu met een beetje peper, tot de champignons en ui goed gaar zijn.
2. Doe de gebakken champignons in een kom en pureer ze. Voeg daarna de bloem en kruiden toe en roer die erdoorheen. Als je het ‘deeg’ te smaakloos vindt, kun je nog wat kruiden toevoegen.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
4. Snijd de plak bladerdeeg in de lengte door twee, zodat je twee smalle repen krijgt. Maak bijna aan de rand van elke reep een lange ‘worst’ van de champignons en vouw de andere helft van de reep daaroverheen. Maak de randen vast met een vork.
5. Snijd de twee repen elk in zo’n 12 stukjes en leg die op een met bakpapier (zit bij het bladerdeeg) beklede bakplaat. Bak de vegan saucijzenbroodjes in ongeveer 30 minuten goudbruin. Eet smakelijk!
Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?
Oh gosh dit ziet er zo lekker uit. Jammer dat ik vorige maand jarig was, want dit lijkt me een ideaal borrelhapje.
Desi heeft onlangs geplaatst…Sparen of spenderen?
Klinkt best lekker!
Lekker! Ik maak saucijzenbroodjes altijd met vega gehakt maar tofu lijkt me ook lekker. Vooral handig als je tofu over hebt denk ik :)
Claire heeft onlangs geplaatst…Recept: de ultieme vegan burrito