Recept: Vegan chocolade-sinaasappeltaart (verjaardagstaart #1)

Recept vegan chocolade-sinaasappeltaart

Sinds gisteren ben ik geen tiener meer. Ik weet het, shocking. Maar opvallend was vooral dat iedereen me een fijne verjaardag ‘met heel veel taart’ wenste. Blijkbaar heb ik een soort reputatie. ;) Maar goed, die taart was er natuurlijk sowieso! Het duurde even om te beslissen welk gebak ik op de leukste dag van het jaar wilde eten, maar uiteindelijk kwam ik uit op een vegan chocolade-sinaasappeltaart én een citroentaart. Voor die eerste gebruikte ik een recept voor sinaasappelcake van Vegetus en voegde ik zelf nog heel veel chocolade en wat decoratie in de vorm van gesuikerde sinaasappelschil toe. Want je weet wat ze zeggen: birthday cake calories don’t count. (En anders had het me ook niet echt uitgemaakt.) Dit is het recept!

Dit heb je nodig voor een taart van 24 of 26 centimeter (10 tot 12 stukjes)
325 gram bloem
2,5 eetlepel maizena
1 zakje bakpoeder
3 eetlepels cacaopoeder
Snufje zout
250 gram fijne kristalsuiker + een paar eetlepels extra voor de decoratie
3 perssinaasappelen
Ongeveer 200 milliliter amandelmelk (zie recept) + eventueel een beetje voor de ganache
150 milliliter zonnebloemolie
1 theelepel vanille-extract
100 gram pure chocolade

Recept vegan chocolade-sinaasappeltaart 2

En zo maak je hem
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe bakpapier in een springvorm van 24 of 26 centimeter en vet de randen een beetje in met margarine of olie.
2. Roer de bloem, de maizena, het bakpoeder, het cacaopoeder en het zout door elkaar in een kom. Schil de sinaasappels met een dunschiller (houd de schillen apart) en pers ze vervolgens uit. Vul het sinaasappelsap aan met amandelmelk tot het in totaal 450 milliliter is. Roer de suiker, de olie en het vanille-extract er goed doorheen en voeg het mengsel dan toe aan de droge ingrediënten. Mix (met een garde of handmixer) tot het een glad beslag is.
3. Schenk het beslag in de springvorm (probeer niet te veel te snoepen ;)) en bak de cake/taart gaar in 45 à 50 minuten. Controleer de gaarheid met een satéprikker: als die er droog uit komt, is het goed! Laat de taart ruim een uur afkoelen.
4. Snijd ondertussen de sinaasappelschillen in dunne reepjes en doe die in een steelpannetje. Voeg water toe tot alle schillen in het water liggen en schep er 3 eetlepels suiker bij. Breng het mengsel aan de kook en laat maximaal een halfuurtje doorpruttelen, tot de schillen zacht zijn geworden. Giet de schillen af – bewaar het kookvocht – en maak er 10 tot 12 ‘propjes’ van (ik kan hier een heel fancy woord voor verzinnen, maar het komt toch neer op een soort opfrommelen). Leg die op een bord en strooi er een beetje suiker overheen.
5. Smelt de chocolade au bain-marie (dat wil zeggen: in een kom boven een laagje kokend water) en voeg 80 à 100 milliliter vocht toe, bestaande uit het kookvocht van de sinaasappels en eventueel wat amandelmelk. Roer goed door en laat de ganache dan even afkoelen, tot hij wat indikt.
6. Zet de vegan chocolade-sinaasappeltaart op een bord en giet de chocoladeganache eroverheen. Decoreer met de gesuikerde sinaasappelschil. Eet smakelijk!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

One thought on “Recept: Vegan chocolade-sinaasappeltaart (verjaardagstaart #1)

  1. De taart ziet er kei lekker uit! Ik moet toegeven dat ik niet houd van sinaasappelsmaak in een gerecht, maar misschien is dit het proberen waard. Alvast nog een gelukkige verjaardag voor eergisteren, haha! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge