9 manieren om groener te leven in 2017

9 manieren om groener te leven in 2017

Ik ben er misschien een klein beetje laat mee (aan de andere kant, ik ga volgende week ook nog mensen een gelukkig nieuw jaar wensen), maar ik wens jullie allemaal een heel fijn 2017! Ik vind een nieuw jaar altijd heel fijn, niet omdat ik het nou zo leuk vind dat de tijd voorbijvliegt of omdat ik 2017 zo’n mooi getal vind (integendeel), maar om de symboliek erbij. Ook al weet ik ergens wel dat je goede voornemens net zo goed op 24 april kunt maken als op 1 januari, zo’n nieuw jaar geeft altijd een gevoel van hoop, van onbegrensde mogelijkheden. Voor het eerst is er dit jaar in mijn rijtje goede voornemens een apart plekje weggelegd voor duurzaamheid, en daar wilde ik graag een blogje over schrijven. Natuurlijk is veganistisch eten het eerste wat ik aan zou raden aan mensen die groener willen leven, maar dat is het lang niet het enige. Dit zijn nog een paar tips! En onthoud: alle kleine beetjes helpen.

1. Let een beetje op palmolie
Pas toen ik de documentaire van Leonardi diCaprio – Before the flood – keek, werd ik me bewust van de invloed van palmolie op het milieu. Ik had er wel van horen zeggen dat het slecht was, maar die beelden hakten er best wel in. Het is vrij lastig om palmolie helemaal te vermijden, want het zit in een heel groot deel van de bewerkte producten. Is ergens natuurlijk gewoon een extra reden om alles zelf te maken, maar nou ja, daar heb ik gewoon niet altijd zin in. Toch wil ik dus wel wat meer op palmolie gaan letten, en me zeker meer verdiepen in de feiten erover. Desi schreef er laatst trouwens een heel handige blogpost over!

2. Koop duurzame(re) kleding
Alle hippe modetijdschriften (of nou ja, online magazines) hebben het concept van een kledingruilfeestje wel eens besproken: je organiseert een feestje (what’s in a name) waarbij iedereen kleding meeneemt die niet meer past of niet meer leuk genoeg is, maar die een ander misschien wél wil hebben. Tja, leuk bedacht hoor, maar ik geloof niet dat ik veel vriendinnen heb met dezelfde kledingmaat als ik, laat staan met dezelfde kledingstijl. Ik koop mijn kleding dus altijd gewoon (niet dat ik dat veel doe), maar wil me in 2017 meer verdiepen in bijvoorbeeld biologische kleding. En meer naar tweedehands winkeltjes, want die zijn er in Amsterdam genoeg.

3. Leef met minder afval
Laatst kocht ik een zakje Napoleons, want vegan, en suiker. Pas toen ik de zak openmaakte, zag ik dat al die snoepjes ook nog in apart plastic zijn verpakt! Tja, dat gaan we dus niet meer doen. Afval scheiden (plastic, papier, groen afval en overig) is natuurlijk al heel goed, maar minder afval creëren nog beter. Ik gebruik bijvoorbeeld bijna nooit een plastic zakje voor groenten in de supermarkt (of nou ja, wel voor sperzieboontjes, maar niet voor appels en tomaten), maar wil dit jaar proberen met nog minder afval te leven. Een nee nee-sticker op je brievenbus is daar ook een goeie voor.

“Eigenlijk is elke dag Warmetruiendag voor mij.”

4. Doe mee aan Warmetruiendag
De Warmetruiendag 2017 is op 10 februari. Het idee: trui aan, verwarming uit. Eigenlijk is elke dag zo’n beetje warmetruiendag voor mij (hoewel ik soms ook gewoon onder de dekens ga liggen, haha).

5. Maak een eetplanning
Aan het begin van elke week, bedenk ik wat ik wil eten en doe ik daar boodschappen voor. Dan eet je niet alleen minder, maar gooi je ook (bijna) niets meer weg! Als je toch te veel kookt, kun je dat of de volgende avond opeten, of gewoon als lunch nemen. Vaak zeggen mensen dat ze op maandag nog niet weten waar ze op zondag zin in hebben, maar als je gewoon genoeg in huis haalt voor zeven maaltijden, kun je heus nog wel variëren.

6. Let op waar je spullen vandaan komen
Eerlijk is eerlijk: als ik zie dat zoete aardappels uit Zuid-Amerika komen, koop ik ze meestal alsnog gewoon. Maar koken met seizoensgroenten (zie de kalender op MilieuCentraal) is natuurlijk wél veel beter, en spullen waarop Made in China staat, zijn waarschijnlijk ook niet altijd even duurzaam. Soms onvermijdelijk, maar lang niet altijd.

“Zo kunnen zij niet alleen meer dingen bereiken, maar kunnen ze ook laten zien dat er genoeg mensen zijn die om het milieu geven.”

7. Sluit je aan bij een goed groen doel of een groene organisatie
Ik vind het ontzettend goed wat organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, de Partij voor de Dieren etc. doen. Maar lid worden? Daar had ik eerder niet eens aan gedacht. Inmiddels ben ik donateur van Greenpeace en lid van DWARS (de jongerenorganisatie van GroenLinks). Met jouw geld kunnen zij niet alleen meer dingen bereiken, maar met je steun/lidmaatschap kunnen ze ook laten zien dat er veel mensen zijn die om het milieu geven. En vaak is het niet eens zo duur! Als je veganist bent, kun je je overigens ook aansluiten bij de NVV (Nederlandse Vereniging voor Veganisme).

8. Ga vaker met de trein
Ik ben echt gek op de trein – en niet alleen omdat ik er gratis mee kan reizen, haha. Ik vind de trein heerlijk rustgevend (behalve in de spits) en als je uitstapt, ben je meestal meteen in het centrum van de stad waar je wilt zijn. Het is normaal weliswaar duur, maar benzine en parkeergarages kosten ook geld. En de trein is stukken beter! Concepten als Bla Bla Car (carpooling) zijn handig voor als je wél met de auto wilt.

9. Inspireer
Goed, jij gaat er misschien niet duurzamer door leven, maar anderen wel! Alleen al door vegetarisch of vegan te eten, laat je anderen erover nadenken; datzelfde geldt voor minimaliseren, doneren aan een groen doel, etc. Praat erover, vertel over de positieve effecten, en wie weet helpt het. :) (PS. Mijn blog aanraden mag natuurlijk ook altijd. <Einde zelfpromotie/>

Heb jij groene voornemens voor 2017?

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

One thought on “9 manieren om groener te leven in 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge