Vegan Guide #1: Snelcursus etiketten lezen

Vegan Guide Snelcursus etiketten lezen

Over twee dagen begint de VeganChallenge weer! Er doen al 2000 mensen mee en je kunt je nog steeds inschrijven. Altijd al eens willen weten of plantaardig eten wat voor jou zou zijn? Dan kun je het mooi een maandje uitproberen. Eerder schreef ik al een blogpost met tips om de VeganChallenge te ‘overleven’, maar deze maand lijkt het me leuk om wat concretere tips te geven in een soort ‘Vegan Guide’. Met vandaag een snelcursusje etiketten lezen! Want waar moet je op letten als je niets dierlijks wilt kopen?

Note I: Dit is misschien een indrukwekkende lijst, maar in de meeste gevallen hoef je niks te controleren omdat het of al logisch is dat ze niet vegan zijn (roomboterkoekjes) of ze dat juist wel zijn (peulvruchten, etc.).

Note II: In het begin is het allemaal een beetje verwarrend en kost het ook wel wat tijd, maar geen zorgen: na een week (of wat) race je door de supermarkt alsof het niks is.

Dingen waar je wél op moet letten
De obvious dingen: roomboter, ei, melkvet, weipoeder, etc. (en natuurlijk alles wat met vlees/vis te maken heeft)
De meest voor de hand liggende niet-vegan ingrediënten kunnen vaak op een heel snelle manier gecheckt worden: allergenen – ingrediënten waar mensen allergisch voor kunnen zijn – moeten volgens Europese wetgeving duidelijk aangegeven staan op het etiket en zijn zodoende vaak dikgedrukt. Om te beginnen kun je dus de dikgedrukte ingrediënten scannen; sesam, pinda’s en andere vegan dingen, kun je natuurlijk negeren.

Vitamine D
In heel veel soort margarine die claimen 100% plantaardig te zijn, zit wel vitamine D. Dat wordt doorgaans uit schapenwolvet gehaald en is dus niet vegan. Soorten boter die dat wel zijn, zijn Remia biologie margarine en Becel 100% plantaardig. Ook wat betreft bladerdeeg moet je hier dus op letten. Vitamine D kun je gewoon uit de zon halen! (En eventueel bijslikken, maar in de eerste maand lijkt me dat nog niet zo nodig.)

Gelatine
Grote kans dat je het al weet, maar de meeste snoepjes zijn niet vegan – en ook niet vegetarisch, overigens. Gelatine wordt gemaakt van beenderen en is het dus ingrediënt waar je op moet letten bij vooral snoep. Gelukkig zijn er ook genoeg wel vegan snoepjes: Goodie Good Stuff, Napoleon (wel veel plastic), een deel van Katja en verder vooral heel ‘harde snoepjes’, als je begrijpt wat ik bedoel, haha. Het E-nummer waarmee het ook weleens wordt aangeduid is E441.

Trassi
Trassi is een garnalenpasta die je vaak terugvindt in currypasta’s en boemboe’s. In Aziatische dingen zit sowieso vaak vis, zoals garnalen in kroepoek. Oh, en over vis gesproken: ansjovis in tapenade is ook vrij tricky.

E-nummers
Tot slot: E-nummers. Op internet zijn heel handige lijsten te vinden van E-nummers die wel/niet vegan zijn, zoals onderstaande van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Daar zitten overigens ook veel ‘twijfelgevallen’ tussen; iedereen gaat daar verschillend mee om, maar ik negeer ze dan meestal. E120 is overigens een E-nummer dat vaak voorkomt: dat is karmijn, de rode kleurstof die van luizen wordt gemaakt. E903, schellak, komt overigens ook van luizen.

e-nummer-kaartje-2016

Dingen waar je níet op hoeft te letten
Melkzuur
Ja, ik weet het, de naam is misleidend. Maar: melkzuur is gewoon één of andere chemische verbinding. (Niet te verwarren met het niet-vegan melkvet, overigens.)

Sporen van
In heel veel gevallen staat er onder een ingrediëntenlijst dat het product ‘sporen kan bevatten van’ bijvoorbeeld ei of melk. Dat is bedoeld voor mensen die heel allergisch zijn en betekent alleen dat het in een fabriek is gemaakt waar die producten ook worden gemaakt. Gewoon negeren, dus!

Bepaalde eiwitten
Toen ik voor het eerst ‘gehydrolyseerd eiwit’ op een etiket zag staan, had ik geen idee wat ik ermee aan moest. Dat duidt dus op een bepaalde soort chemische productie van vooral soja- en mais-eiwit. Die laatste twee vind je ook vaak los terug op producten, net als tarwe-eiwit. Misschien ten overvloede, maar dat is dus gewoon vegan! Kippeneiwit uiteraard niet. ;)

Lecithine
In het begin dacht ik altijd dat lecithine niet vegan was. Misschien omdat het klinkt als lactose, misschien omdat het af en toe ook dikgedrukt staat… Ik weet het niet precies. Maar hoewel lecithine ook uit eidooier kan worden gewonnen, wordt het commercieel vooral uit soja en zonnebloempitten gehaald.

Dit was mijn lijstje met ‘verwarrende ingrediënten’! Heb jij nog aanvullingen? Of andere vragen over veganisme die je graag beantwoord wilt zien? Je kunt altijd een comment achterlaten!

PS. Wil jij graag meedoen aan de VeganChallenge, maar heb je je nog niet aangemeld? Dat kan hier! Als je je aanmeldt, krijg je elke dag een recept in je mailbox. Zeker aan te raden!

Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto stuurt! :) Dat kan bijvoorbeeld door @coloursandcooking te taggen op Instagram of @muymaaike op Twitter.

Volg je mijn blog al op Bloglovin', Facebook, Instagram en Twitter?

5 thoughts on “Vegan Guide #1: Snelcursus etiketten lezen

    1. Haha, zo heb ik het dan weer nooit bekeken! Melk heet tenslotte ook altijd ‘weidemelk’ en zo. ;) Volgens mij heeft het iets met de productie van kaas te maken!

  1. Handig lijstje Maaike. Meeste wist ik al maar al die enummers… pfft even lekker etiketten checken dus.
    Ik doe dus mee aan de vegan challenge… :) Op zich vind ik de stap van vegetarisch naar vegan niet zo heel groot plus dat ik in deze tijd meer last heb van zuivel ivm hooikoorts. Dus leek me het uitgelezen moment om de vegan challenge te doen!

Laat een reactie achter op Merel Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge